Janković o preporukama komesara Saveta Evrope

Izvor: Akter, 09.Jul.2015, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković o preporukama komesara Saveta Evrope

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković je danas ukazala da je neophodno da svi delovi društvenog sistema u Srbiji - institucije, državni organi i ustanove, kao i organizacije civilnog društva sprovedu preporuke komesara Saveta Evrope za ljudska prava, Nilsa Muižnieksa, koje se pre svega tiču teškog položaja osoba s posebnim potrebama

Poverenica navodi u saopštenju da je upozorila i na to da se hitno mora smanjiti nasilje nad ženama, zasnovano na diskriminatornim >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << stavovima, i da policija, sudstvo i druge vlasti moraju učiniti sve da oštrije sankcionišu porodično nasilje. Potrebno je, bez odlaganja, reformisati propise o lišenju poslovne sposobnosti u skladu sa savremenim modelom invaliditeta i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju. Time bi trebalo obezbediti da osobe s mentalnim invaliditetom, uz odgovarajuću podršku, na ravnopravnoj osnovi uživaju sva prava, uključujući i pravo na poslovnu sposobnost.

Poverenica je u saopštenju ocenila da izveštaj komesara Saveta Evrope odražava realno stanje diskriminacije i poštovanja ljudskih prava u Srbiji. Preporuke navedene u izveštaju komesara Muižnieksa, identične su preporukama u godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2014. godinu. Poverenica je na današnjem sastanku sa šefom Misije Saveta Evrope u Beogradu, Timom Kartrajtom ocenila da je dobro što se i u izveštaju komesara Saveta Evrope konstatuje i uočava napredak u poštovanju prava LGBT osoba, i skreće pažnja da u Srbiji i dalje ima homofobije i diskriminacija LGBT osoba.

Poverenica je ukazala da veliku ulogu u borbi za veće poštovanje ljudskih prava i smanjenje diskriminacije imaju mediji, sa kojima će intenzivno sarađivati da bi se društvu ukazalo na važnost antidiskriminacije i tolerancije.

"Veće poštovanje ovih standarda u medijskom izveštavanju vodi nas ka zajedničkom cilju, a to je razvijanje tolerantnijeg i pravednijeg društva", konstatovala je poverenica Brankica Janković.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.