Janković:Nepoštovanje prava građana

Izvor: B92, Tanjug, 17.Mar.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković:Nepoštovanje prava građana

Beograd -- Administracija u Srbiji nedovoljno poštuje prava građana dok se ljudska i manjinska prava u načelu poštuju, kaže se u godišnjem izveštaju zaštitnika građana.

U redovnom izveštaju ombudsmana Saše Jankovića za 2009. kaže se da se tokom protekle godine zaštitniku građana obratilo 8.700 građana, što je znatno više nego prethodnih godina, a najviše pritužbi odnosilo se na kršenje prava iz oblasti radnog odnosa. Administracija je opterećena sama sobom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ne ostvarivanjem prava, ocenjeno je u izveštaju.

U izveštaju zaštitnika građana, koji je podneo Skupštini Srbije, navodi se i da "nije retka pojava da zaposleni u državnim organima, pored odsustva svesti o sadržini pojma 'dobra uprava', ne poznaju ni osnovne elemente pravnog poretka".

"Nedostaje odgovornost iznutra, nedostaju jasni mehanizmi koje građanin može da iskoristi da bi se požalio, ispravio propust, a da ne mora da ide na sud zbog toga. I moram da kažem da nije sve na kadrovima. U Srbiji proteklih godina teku neke reforme uprave kojima se jasan tok ne da razaznati. Nije moguće smanjiti broj zaposlenih u administraciji, smanjiti im plate, a da istovremeno ono što rade ostane isto, a da građani dobiju bolju i bržu administraciju", rekao je Saša Janković, zaštitnik građana.

Zaštitniku građana su u 2009. godini podnete teže pritužbe nego prethodnih godine koje pre svega ukazuju na probleme u oblasti ekonomskih i socijalnih prava.

Statistički se najviše izdvajaju problemi koji se tiču radnog odnosa.

"Veliki broj građana doživeo je kršenje svojih prava u radnom odnosu kao i nakon njega. Karakteristično je da je država u mnogim situacijama postupala nedovoljno dosledno. Nekima je pomagala, ali nije potpuno jasno koji su kriterijumi opredelili da to učine u toj, a u nekoj drugoj građane da ostavi same sebi", kaže Janković.

Na kraju svog godišnjeg izveštaja zaštitnik građana izneo je Skupštini preporuke koje bi mogle da doprinesu poboljšanju položaja građana u odnosu na organe uprave, a za koje smatra da u praksi u potpunosti mogu da se ostvare.

Među prvima je preporuka da Vlada Srbije postane svesna značaja saradnje sa institucijom zaštitnika građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.