Izvor: RTS, 12.Avg.2022, 17:53

Janković: Nedopustiv govor mržnje episkopa Nikanora

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je osudila kao pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju prema pripadnicima LGBT zajednice govor episkopa banatskog Nikanora vernicima, a koji su preneli mediji i društvene mreže.
Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je i zakonom zabranjeno, upozorila je Brankica Janković u saopštenju.

Istakla je da je teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, takve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv, između ostalog, širenje tolerancije i razumevanja.
Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica i verska osećanja građana i građanki Srbije, kaže Jankovićeva, govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja tekovina demokratskih društava, među kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda.
Jankovićeva naglašava da posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija.
"Poštovanjem tuđih različitosti, pokazujemo i koliko poštujemo sami sebe i ono za šta se borimo i zalažemo", poručila je poverenica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.