Janković: Nadležni organi unapređuju postupak azila

Izvor: RTS, 19.Jun.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Nadležni organi unapređuju postupak azila

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, da podržava napore nadležnih organa u unapređenju postupka azila i daljem pružanju humanitarne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.
Janković je u saopštenju naglasio da je pored humanitarnog aspekta, važno i dosledno poštovati obavezu nekažnjavanja izbeglica za nezakonit ulazak i boravak.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Povodom Međunarodnog dana izbeglica Zaštitnik građana podseća da se ne smeju zanemariti ni osnovni postulati na kojima počiva sistem zaštite izbeglica - zabrana proterivanja ili vraćanja silom, pristup postupku azila i obezbeđivanje fer i efikasne procedure azila.
"Iako je broj izbeglica koji prolaze kroz Republiku Srbiju sada značajno smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo oko 600.000, svakodnevno u našu zemlju uđe u proseku oko 300 izbeglica. Unapređenje položaja i postupanja prema najugroženijima, a pre svega maloletnicima, naročito onima bez pratnje, treba postaviti kao jedan od prioriteta", poručio je Janković.
Zaštitnik građana je, kako se dodaje u saopštenju, nadležnim organima od eskalacije izbegličke krize 2015. godine do sada uputio 42 preporuke.
Nadležni organi postupili su po većini preporuka, a uz podršku brojnih međunarodnih i nevladinih organizacija posvetili su značajnu pažnju humanitarnom zbrinjavanju izbeglica, dodao je Zaštitnik građana .
U brojnim prihvatnim centrima i centrima za azil omogućen je smeštaj, relativno dobri uslovi za, kako je naveo, održavanje higijene, hrana, obuća, odeća, higijenski paketi i drugo.
"Pored brojnih problema sa kojima se izbeglice susreću tokom svog puta, dodatni problem su i jezičke barijere i poteškoće u komunikaciji. U cilju unapređenja sopstvenog rada i omogućavanja veće dostupnosti i lakše komunikacije, Zaštitnik građana omogućio je izbeglicama da mu se obrate na maternjem jeziku, tako što su formulari za pritužbe prevedeni na jezike koje izbeglice uglavnom govore (arapski, farsi, urdu i paštu)", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković podržava napore nadležnih organa u unapredjenju postupka azila

Izvor: Beta, 19.Jun.2016

Zaštitnik gradjana Saša Janković saopštio je danas da podržava napore nadležnih organa u unapredjenju postupka azila i daljem pružanju humanitarne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju i naglasio da je pored humanitarnog aspekta, važno i dosledno poštovati obavezu nekažnjavanja izbeglica...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.