JAT I PREVOZNICI SFRJ SAMO ĆE UDRUŽENI PREŽIVETI

Izvor: Kurir, 12.Mar.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAT I PREVOZNICI SFRJ SAMO ĆE UDRUŽENI PREŽIVETI

Srbija za Jat nikako ne uspeva da nađe investitora, Kroacija erlajns i Montenegroerlajns su u sve većim problemima, a BH erlajns će bankrotirati kad prestane da ga finansira Turkiš erlajns

LJUBLJANA - Aviokompanije sa područja bivše Jugoslavije moraju da se povežu ako žele da prežive, poručuje Ulrih Šulte Strathaus, generalni sekretar Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA), prenosi portal Seebiz!

Više od 500 aviokompanija, koliko ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je registrovano u Evropskoj uniji osetno je previše, dodaje Strathaus. On naglašava da je "činjenica da je nekadašnje zajedničko jugoslovensko avio-tržište sada fragmentisano, a pojedinačni prevoznici premali i neučinkoviti, tako da je potrebno regionalno rešenje".

"Regionu treba kompaniju koja bi delovala globalno, pokrivala lokalne potrebe i povezivala se sa inostranstvom preko međunarodnih avio-čvorišta", rekao je on.

"Region je u teškoj krizi, pa tako Srbija za Jat ervejz nikako ne uspeva da nađe investitora, Kroacija erlajns i Montenegroerlajns su u sve većim problemima, a BH erlajns će bankrotirati kad prestane da ga finansira Turkiš erlajns", naglasio je Strathaus.

Strathaus, povodom problema slovenačke kompanije Adria ervejz, kaže da bi u slučaju stečaja, njene avio-veze sa drugim evropskim državama mogla da preuzme nemačka Lufthanza, kao i u slučaju mađarske kompanije Malev.

"Za odluku da državi nije potreban nacionalni avioprevoznik i da tu uslugu može bolje da obavlja strana kompanija treba mnogo hrabrosti", tvrdi Strathaus.
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.