Izvoz srpskog agrara mogao bi da se poveća

Izvor: Kurir, 08.Apr.2012, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz srpskog agrara mogao bi da se poveća

Očekujemo nastavak pozitivnog trenda rasta agrarnog izvoza kao u poslednje dve godine kada je iznosio po 20 procenata", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović

BEOGRAD - Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije trebalo bi i ove godine da ima rast veći od 20 odsto, kao lane, kada je izvezeno robe za 2,7 milijardi dolara, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović.

"Pozitivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su prilike na svetskom tržištu, cene hrane su na atraktivnom nivou i čine naše proizvode konkurentnim. Mi očekujemo nastavak pozitivnog trenda rasta agrarnog izvoza kao u poslednje dve godine kada je iznosio po 20 procenata", rekao je Milovanović novinarima.

On je naveo da, iako određeni broj domaćih poljoprivrednih proizvođača nije konkurentan, Srbija, posmatrajući spoljnotrgovinski saldo, jeste konkurentna.

"Srbija izvozi poljoprivredno-prehrambene proizvode po rastućoj stopi i taj izvoz je lane bio rekordan, pa je suficit bio veći od milijardu dolara", naveo je Milovanović.

Prema njegovim rečima, veći izvoz od dosadašnjeg može da se ostvari u povrtarstvu, voćarstvu, ali i u proizvodnji i preradi mleka i mesa.

Milovanović je podsetio da je Srbija već sada konkurentna u ratarstvu, odnosno proizvodnji žitarica, ali i u proizvodnji šećera i određenih vrsta voća.

On je naglasio da je veliki broj poljoprivrednih proizvođača potrebno podržati, ne samo sredstvima Ministarstva poljoprivrede već i olakšavanjem poslovanja uklanjanjem administrativnih prepreka i adekvatnim funkcionalnim institucijama, koje mogu da podrže njihov razvoj da bi postali konkurentni.Prema podacima Privredne komore Srbije, učesće izvoza agrara u ukupnom robnom izvozu Srbije prošle godine bio 23 je odsto.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu u 2011. bili su kukuruz (422 miliona dolara), šećer (156,3 miliona dolara), malina rolend (101,6 miliona dolara), merkantilna pšenica (82,4 miliona dolara), suncokretovo ulje (81,6 miliona dolara), jabuke (62,1 miliona dolara) i pivo (60,3 miliona dolara).

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izvoz srpskog agrara mogao bi da se poveća

Izvor: NaDlanu.com, 08.Apr.2012

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije trebalo bi i ove godine da ima rast veći od 20 odsto, kao lane, kada je izvezeno robe za 2,7 milijardi dolara, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović..."Pozitivne su prilike na svetskom tržištu, cene hrane...

Nastavak na NaDlanu.com...

Izvoz srpskog agrara mogao bi da se poveća

Izvor: RTV 5, 08.Apr.2012

"Pozitivne su prilike na svetskom tržištu, cene hrane su na atraktivnom nivou i čine naše proizvode konkurentnim. Mi očekujemo nastavak pozitivnog trenda rasta agrarnog izvoza kao u poslednje dve godine kada je iznosio po 20 procenata", rekao je Milovanović novinarima.. On je naveo da, iako...

Nastavak na RTV 5...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.