Izvinjenje patrijarha Irineja

Izvor: B92, Tanjug, 29.Jan.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje patrijarha Irineja

Beograd -- Izvnjenje patrijarha Irineja muslimanima zbog izjave u kojoj se, kako kaže, na nesmotren način izjasnio o islamu, pozdravile su obe islamske zajednice u Srbiji.

U saopštenju patrijarh Irinej ističe da je njegov stvarni odnos prema islamu utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije. Dve islamske zajednice pozdravile su izvinjenje srpskog patrijarha.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana, prenetog u dnevnom listu 'Blic' na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu", rekao je patrijarh.

Objašnjavajući da je njegova izjava izvučena iz konteksta, patrijarh Irinej navodi da je list u kome je intervju objavljen izostavio početak i kraj iskaza u kome je poručio "da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju".

"Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braći - upućujem svoje iskreno izvinjenje", navodi se u patrijarhovoj izjavi.

"Izvinjenje je prihvatljiv korak"

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je da je izvinjenje patrijarha srpskog Irineja "svakako prihvaljtiv korak", kojim se mogu ublažiti, ali ne i sanirati posledice izazvane njegovom prethodnom izjavom o muslimanima.

"Za normalizaciju naših odnosa od presudnog značaja biće dalje ponašanje Srpske pravoslavne crkve prema islamskoj zajednici", poručio je Zukorlić.

On je istakao da je SPC institucija sa najjačim uticajem na državu i da zato njena odgovornost nadilazi odgovornost ostalih crkava i verskih zajednica.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pozdravio je odluku patrijarha da se izvini.

"Jedino Bog ne greši! Ljudi greše, a kada to čine na Boga hule. Bogu je ugodno kada se čovek kaje i zatraži oprost. Bogu je još ugodnije kada čovek čoveku prašta. Zato, neka vam je prosto da nas svevišnji podrži da se međusobno ne vređamo i da životna iskušenja i sreću podelimo u miru i poštovanju. Samo međusobnim uvažavanjem i poštovanjem svačije osobenosti možemo postići kvalitetan saživot na opšte zadovoljstvo", rekao je Jusufspahić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej se izvinio muslimanima

Izvor: Mondo, 29.Jan.2010

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je danas izvinjenje građanima muslimaske veroispovesti zbog nedavne izjave u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu.

Nastavak na Mondo...

Patrijarh Irinej se izvinio gradjanima muslimanske vere

Izvor: SrbijaNet.rs, 29.Jan.2010

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uputio je danas izvinjenje gradjanima muslimaske veroispovesti zbog nedavne izjave u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu. U saopštenju dostavljenom iz njegovog kabineta, patrijarh Irinej ističe da je

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Patrijarh Irinej: Izvinjavam se muslimanima

Izvor: Blic, 29.Jan.2010

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je juče da njegov „nesrećni“ iskaz o psihološkom profilu muslimana ne izražava njegov stvarni odnos prema islamu, koji je utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice, kao celine...

Nastavak na Blic...

Patrijarh se izvinio, izvinjenje prihvaćeno!

Izvor: Mondo, 29.Jan.2010

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je danas izvinjenje građanima muslimaske veroispovesti zbog nedavne izjave u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu. Dve islamske zajednice pozdravile su izvinjenje srpskog patrijarha.

Nastavak na Mondo...

Irinej se izvinio muslimanima

Izvor: Kurir, 30.Jan.2010, 05:57

BEOGRAD - Tek izabran, a već ga sapliću! Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je juče izvinjenje građanima muslimanske veroispovesti zbog nedavne izjave, date jednim dnevnim novinama, u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu. U saopštenju dostavljenom iz njegovog kabineta, patrijarh...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.