Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznenadne kontrole na gradilištima

Beograd -- Od početka godine osam radnika poginulo na gradilištima u Srbiji, većinom zbog neodgovarajućih uslova u kojima su radili.

Zbog toga je Ministarstvo za rad pokrenulo intenzivnu kampanju nadzora gradilišta, odnosno nenajavljene kontrole inspektora rada tokom cele građevinske sezone. O ozbiljnosti akcije govori i činjenica da je u obilazak gradilišta u beogradskoj ulici Teodora Drajzera jutros krenuo i ministar Rasim Ljajić.

Nenajavljena poseta gradilištu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Dedinju trebalo je da ustanovi da li je Rajski vrt, kako će se zvati kompleks, pakao za radnike koji ga grade, kao i što je to bilo na nekim drugim gradilištima u Srbiji.

„Ono što je evidentno jeste da najveći broj građevinskih radnika ne nosi šlemove, nemaju adekvatnu odeću i opremu, skele i gradilišta nisu obezbeđeni", kaže Rasim Ljajić.

" Mi nećemo imati apsolutno nikakve milosti prema onima koji ne obezbede osnovne uslove za rad jer ljudski život je nešto što je najvrednije i mi ćemo učiniti sve da ljudske živote naših radnika na gradilištima zaštitimo", rekao je on.

Posle brze kontrole, inspektori su odlučili da gradnja nakratko bude obustavljena.„

"Zatekli smo tesare da postavljaju oplatu stuba, no, međutim, nisu bili vezani zaštitnim opasačem pomoću užeta za siguran oslonac, a takođe nije bila postavljena ni zaštitna ograda", kaže Ljubica Bogunović, inspektor rada nakon izricanja zabrane rada neadekvatno opremljenim radnicima na gradilištu.

„Zabrana može trajati pola sata, sat, dan, dok oni ne obezbede svoje radno mesto", kaže ona.

Mi ćemo odmah da krenemo u ispravljanje tih nedostataka, tako da ja mislim danas već u toku dana biće sve to na svom mestu", kaže Vitomir Momčilović, upravnik gradnje građevinskog preduzeća „Rad".

Prema rečima zamenika ministra Snežane Lakićević-Stojičić, juče su inspektori obišli 106 gradilišta, a šest privremeno zatvorili zbog nepoštovanja propisa.

Istovremeno, ustanovljeno je da od 1.600 radnika na tim gradilištima oko 70 radi na crno. Zbog velikih propusta koji postoje na gradilištima, kampanja će biti intenzivirana.

"Mi stvarno ne možemo da tolerišemo činjenicu da imamo toliko žrtava svakodnevno, veliki broj smrtnih slučajeva, ali znatno veći broj teških povreda na radu", kaže ona.

Osim privremene obustave rada, građevinarima koji ne budu poštovali propise preti i novčana kazna od 800.000 do milion dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.