Izmene u saobraćaju zbog sahrane

Izvor: B92, Tanjug, 18.Nov.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene u saobraćaju zbog sahrane

Beograd -- Zbog sahrane patrijarha Pavla, ulice u Beogradu biće u četvrtak sukcesivno zatvarane od 7 i 30. Normalizacija saobraćaja očekuje se oko 14 časova.

Gradske vlasti poručuju da su spremne za sahranu poglavara Srpske pravoslavne crkve, na kojoj se, prema nekim procenama, očekuje više od pola miliona ljudi. Grad je pripremio cisterne sa vodom i hemijske toalete, a zbog lakše orijentacije, biće postavljena i privremena signalizacija. Gradske vlasti apeluju na vozače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da svoja vozila ne parkiraju na trasi povorke.

Povorka sa telom patrijarha trebalo bi oko 9 časova da pođe iz Saborne crkve već utvrđenom trasom.

Povorka će se kretati ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, zatim preko Zelenog venca, Prizrenskom do Terazija.

Tu će se kolona nakratko zaustaviti kako bi se obavio pomen, nakon čega će se dalje kretati Ulicom kralja Milana do Slavije, pa do Bulevara oslobođenja i Krušedolske ulice, gde se iznosi kovčeg i prenosi do Hrama svetog Save.

Zamenik gradonačelnika Živorad Anđelković kaže da je grad logistički spreman za sahranu.

Saobraćaj će od 7 i 30 ujutro, sukcesivno biti zatvaran u centralnim gradskim ulicama, a normalizacija saobraćaja očekuje se oko 14 časova.

"Postavićemo prepreke radi što boljeg i bezbednijeg održavanja događaja. Postavićemo privremenu signailizaciju na sutrašnji dan da bi ljudi imali neku vrstu orijentacije u prostoru. Imaćemo desetak cisterni s vodom raspoređenih na tom području sa 30 hemijskih toaleta", najavljuje Anđelković.

"Priprema grobnog mesta je u toku, ona će biti završena na vreme i imamo večeras akciju uklanjanja vozila. To je jedan od apela s naše strane – da se građani na trasi večeras ne parkiraju, da bi sutra trasa bila čista, da ne bismo morali da angažujemo komunalne službe da se time još bave", poručio je on.

Opelo, na platou ispred Hrama svetog Save, održaće se u 11 časova, a po završenom opelu povorka će se uputiti ka manastiru u Rakovici.

Od Hrama svetog Save povorka će se kretati preko Autokomande, Trošarine, Crnotravske i Borske ulice, Ulice Miška Kranjca, Patrijarha Dimitrija, do manastira Rakovica, gde će patrijarh biti sahranjen oko 13 sati.

Alternativni pravci

Gradski sekretarijat za saobraćaj preporučio je građanima alternativne pravce kojima mogu da se kreću u vreme sahrane patrijarha.

Alternativa Brankovom mostu su stari Savski most i "Gazela", koji će biti otvoreni za saobraćaj sve vreme.

Građanima je preporučeno da koriste Savsku i Karađorđevu ulicu i prsten oko Kalemegdana, odnosno Bulevar vojvode Bojovića i ulice Cara Dušana, Džordža Vašingtona i 27. marta.

Alternativa Bulevaru oslobođenja su most u Kruševačkoj ulici, Vojislava Ilića i most u produžetku ove ulice.

Izmene u gradskom saobraćaju

Prema najavama iz GSP-a Beograd, u ulicama gde se samo čeka prolazak pogrebne povorke saobraćaj će biti zaustavljen nakratko, dok će na trasi njenog kretanja doći do izmene režima saobraćaja u zavisnosti od situacije na terenu, a najmanje na sat vremena.

Kako je saopšteno, već od 09.30 časova svi autobusi koji prolaze Brankovom ulicom i kroz Terazijski tunel, kao i oni kojima je polazna stanica Zeleni venac, biće zaustavljeni dok kraj pogrebne povorke ne bude ušao u Prizrensku ulicu.

Desetak minuta pre nego što početak kolone stigne do Terazijske česme biće zaustavljeni trolejbusi 19, 20, 22 i 29, kao i autobusi 26, 31 i 37.

U isto vreme saobraćaj će biti obustavljen i u delu ulica koje se ukrštaju i sa Ulicom kralja Milana, što znači da će na neko vreme biti zaustavljeni trolejbusi 40 i 41 i autobusi 23 i 58.

Preporuke za parkiranje

Zbog izmena u režimu saobraćaja predviđen je i poseban režima parkiranja za autobuse koji dolaze na sahranu patrijarha Pavla iz unutrašnjosti i inostranstva.

Iz "Parking servisa" njima je preporučeno da koriste parkinge na Ušću, ispred centra "Sava", hotela "Interkontinental", beogradske "Arene", hale "Pionir" i na desnoj strani Bulevara kralja Aleksandra.

Oni koji dolaze automobilima treba da ih ostave na parkinzima u Bloku 42, kod centra "Sava", na Adi Ciganliji, kao i na drugim parkinzima van centra grada, odakle treba da koriste vozila javnog prevoza.

Sve garaže i parkirališta "Parking servisa" radiće normalno, a naplata i kontrola parkiranja u pojedinim zonama biće uobičajeni.

"Parking servis" će pratiti situaciju na terenu i, prema potrebi, reagovati kako bi bilo obezbeđeno neometano odvijanje pogrebne ceremonije, saopšteno je iz ovog javnog kumunalnog preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.