Izvor: B92, 17.Nov.2010, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Muzeja romske kulture

Beograd -- Izložba jednog dela stalne postavke Muzeja romske kulture, autora Dragoljuba Ackovića, otvorena je u gornjem foajeu pozorišta "Atelje 212".

Spajanjem eksponata najmlađeg beogradskog muzeja i duha popularnog beogradskog pozorišta stvorena je prilika da romska kultura postane dostupna još većem broju ljudi.

Muzejski i eksponati iz privatnih kolekcija, brojni gosti i romska muzika na otvaranju postavke namenjene svima.

Predmeti koji svedoče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o materijalnoj kulturi Roma na teritoriji Srbije, izloženi su u netipičnom, ali veoma popularnom ambijentu.

"To je znak da želimo da se što bliže upoznamo, da što više jedni o drugima kažemo odnosno da ta ruka tolerancije krene već jednom i da shvatimo da romi su ljudi kao i svi ostali i da je i njima potrebno pružiti šansu da žive život onako kako bi živeo svaki normalan čovek”, kaže pevačica Usnija Redžepova.

Dragan Ristić, pevač grupe Kal, kaže da je ova izložba pokazuje Romsku kulturu koja se ne svodi samo na muziku.

"Razbijanje stereotipa, demonstriranje komšijama, dal su oni Srbi ili Muslimani da postojimo ovakvi kakvi jesmo, da zaista imamo jednu bogatu kulturu, koja nije samo muzika, je izuzetna stvar. Ja bih rekao da je ovo suština Romske kulturne politike”, kaže Ristić.

Darijan Mihajlović, gradski sekretar za kulturu, kaže da je Atelje 212 pravo mesto za ovakvu manifestaciju.

"Atelje 212 je poznata adresa Beograđanima i mislim da je pravo mesto da se predstavi to što naši sugrađani imaju da pokažu i što bi na nekom drugom mestu prošlo možda malo manje zapaženo. Nikada ne treba da prestanejmo da se upoznajemo, ovo je jedan dobar spoj sad što je Atelje izašao u susret muzeju Romske kulture i što su napravili ovako jednu spontanu stvar, ali to je vezano za pozorište ta vrsta slobode koja je vezana za Romski nariod”, kaže Mihajlović.

Izlaganje jednog dela eksponata stalne postavke materijalne kulture roma iz Muzeja romske kulture u foajeu Ateljea 212 inicirao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Izložba će biti otvorena narednih deset dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.