Izvor: Glas javnosti, Beta, 03.Mar.2010, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlile se podzemne vode u Žitorađi

BEOGRAD - Vodostaji na rekama u Srbiji su uglavnom u stagnaciji ili u blagom opadanju, osim na području Žitorađa, gde se izlila podzemna voda, izjavio je jutros načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić.

On je rekao da, prema najnovijim podacima, u pojedinim selima na području Žitorađa voda nije za piće, zbog čega je obezbeđena cisterna sa pijaćom vodom i najavio da će tokom dana biti obezbeđena još jedna takva cisterna.

Marić je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je reč o selima Đakus, Samarinovac i Pejkovac, u kome je zamućena voda u bunaru i da je obavljeno mnogo akcija crpljenja voda, jer se voda izlila na polja.

On je objasnio da u proteklih 48 sati nije bilo većih promena vodostaja na rekama, zbog čega su ekipe za vanredne situacije uglavnom povučene sa terena, ali da su nadležni timovi i dalje u pripravnosti, jer se očekuje novo topljenje snega.

Prema njegovim rečima, još dežura nadležna ekipa na Bovanskom jezeru kod Aleksinca i da je sanirana situacija u Raškoj.

Proteklih dana nadležne ekipe su morale da intervenišu zbog visokog vodostaja Mlave, Timoka, na području Zaječara, zatim Dunava i Save kod Šapca. Marić je ranije rekao da su potrebna ogromna finansijska sredstva i da je posledice poplava moguće preduprediti blagovremenim preduzimanjem mera zaštite za sve vodene tokove.

On je podsetio da će u julu stupiti na snagu novi Zakon o vanrednim situacijama, koji nameće obaveze lokalnoj samoupravi u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama, što predstavlja prvi važan korak u njihovom sprečavanju.

Marić je ocenio da se dugo nije ulagalo u održavanje vodotokova, zbog čega će se u narednim godinama u toj oblasti i u bedeme mnogo više sredstava ulagati.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.