Izvor: B92, 27.Okt.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izgraditi sistem protiv korupcije"

Beograd -- Zamenik republičkog tužioca Goran Ilić kaže da brzo suzbijanje korupcije nije moguće, već je to dug put i neophodno je izgraditi sistem.

On je u "Kažiprstu" B92 rekao da je sistem potrebno izgraditi tako da se otkloni sklonost koruptivnim navikama i stvore uslovi da se korupcija ne isplati.

Zamenik republičkog tužioca i predsednik UO odbora Udruženja tužilaca kaže da je problem u zakonima koji nisu idealni, a takođe u Ustavu u kome se Tužilastvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkcionalno povezuje sa izvršnom vlašću.

Na izveštaje da su centar korucije političke stranke i javna preduzeća, Ilic je rekao da tužilaštvo ne reaguje na glasine već samo na konkretne dokaze.

"To nema veze sa konkretnim ljudima, da li su tužioci nezavisni, ima na koji način je situirano, starešine tužilaca bira skupština, a za svakog normalnog tužioca je problem da pokrene postupak protiv onog ko ga bira, protiv partija. Nije problem u ljudima koji se bave tužilaštvom, oni su spremni da se i sposobni da se bore sa korupcijom. Sistem nije dobro postavljen", rekao je Ilić.

On je rekao da Tužilaštvo ne može uvek reagovati na medijske napise o pojedinim krivčnim delima zbog toga što su potrebni konkretni dokazi da bi reagovalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.