Izvor: B92, 24.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgorela zgrada, 9 porodica bez stanova

Beograd -- Članovi 9 porodica iz zgrade u Hektorovićevoj ulici na Zvezdari, koja je do temelja izgorela u požaru početkom ove sedmice, provode 5. dan pod vedrim nebom. Tražeći pomoć od nadležnih, pismom su se obratili i premijeru Srbije Zoranu Đinđiću i jugoslovenskom predsedniku Vojislavu Koštunici. U subotu su raščišćavali zgarište, pokušavajući da spasu nešto od imovine i za B92 su rekli da suk, kada je izbio požar, imali 5 minuta da se spasu. "Izašli smo onako kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ko bio obučen, to je sve. Ostali su nam unutra čak i lične karte i novac, a sve stvari su izgorele. Sada smo prinuđeni da spavamo pod šatorima, kuvamo ovde, a stanove obnavljamo da bismo imali gde da prezimimo. Supruga i ja spavamo u šatoru, a deca u komšiluku, kod drugova", kaže jedan od stanara.

Iako su obećale finansijsku pomoć porodicama, gradske vlasti kažu da je u njihovoj nadležnosti samo to da u planska dokumenta ugrade sve zahteve i uslove za protivpožarnu delatnost i da kontrolišu da li su prilikom izdavanja građevinske dozvole ti uslovi poštovani, kaže potpredsednik Izvršnog odbora Skupštine grada Ljubomir Anđelković. "Ako dođe do havarije, to nije gradska odgovornost, odgovornost grada je da u sličnim slučajevima ispoljava svoju dobru volju, da pomogne svojim građanima. Najnormalnije je da u ovakvim situacijama postoji ugovorna obaveza sa osiguravajućim društvom, da građani osiguraju svoju imovinu, pa da osiguravajuća društva mogu da nadoknade imovinu", kaže on.

Delegacija porodica najavljuje da će u ponedeljak posetiti ministarku za rad i socijalna pitanja u Vladi Srbije Gordanu Matković, kako bi pokušala da nađe trajno rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.