Izbor sudija bolji od reizbora

Izvor: B92, 14.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbor sudija bolji od reizbora"

Vida Petrović Škero

Beograd -- Predsednica VSS Vida Petrović Škero kaže da se sudstvo ne plaši reizbora, ako se sprovede po precizno definisanm kriterijumima.

Petrović Škero je međutim rekla da lično ne podržava ideju reizbora, jer bi se mogao ostaviti utisak da je političkom voljom eliminisan deo sudskog kadra u postupku reizbora: "Provejava politička volja za reizbor, ali Ustav predviđa stalnost sudijske funkcije, a Ustavni zakon nije jasan. Postavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se zato pitanje ustavnosti eventualne odredbe zakona kojom bi bio predviđen reizbor".

Ona je navela da bi bilo bolje izabrati sudije za nove sudove, predviđene novom mrežom, a razrešiti nestručne sudije.

"To je bolje za funkcionisanje sistema sudske vlasti, a i Venecijanska komisija je ukazala da za reizbor sudija postoji opravdanje jedino zbog lustracije", rekla je Petrovićeva.

Ona je kazala da Srbija ima zakon o lustraciji koji može biti primenjen, ako za to bude političke volje, ali da eventualni postupak lustracije mora obuhvatiti sve segmente vlasti i drustva, a ne samo sudstvo.

"Lustracija u sudstvu delimično je obavljena ličnim zahtevima sudija za razrešenje i njihovim dobrovoljnim odlaskom iz sudova", rekla je ona.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije je rekla da je broj predmeta u prvostepenim sudovima u Srbiji smanjen, ali da problem i dalje predstavlja neodgovarajuća mreža sudova zbog koje dolazi do povećanja broja predmeta a time i zastoja u njihovom rešavanju na višem stepenu sudskog odlučivanja.

Govoreći o zahtevu za razrešenje postupajućih sudija zbog zastare postupka protiv igumana Ilariona optuženog za bludne radnje, o kome bi devet sudija članova nezavisnog personalnog veća trebalo da odluče do kraja novembra, Škero je navela da je mnogo sličnih predmeta koji ne dospeju u javnost.

"Predmet Ilarion dobio je velike razmere zbog izveštavanja medija i interesovanja javnosti, a u Srbiji ima mnogo 'ilariona'. Mnogo je predmeta zastarelo i moraju se naći sistemska rešenja da se to više ne dešava u tolikoj meri", kazala je predsednica VSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.