Izbor sudija USS-a naredne godine

Izvor: B92, 27.Okt.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor sudija USS-a naredne godine

Snežana Malović (FoNet, arhiv)

Beograd -- Preostalih pet sudija Ustavnog suda Srbije (USS) biće izabrano početkom sledeće godine, najavila je ministarka pravde Snežana Malović.

Govoreći na regionalnoj konferenciji ustavnih sudija "Ustavno sudstvo u teoriji i praksi", ministarka pravde je izjavila da bi preostalih pet sudija Ustavnog suda, od ukupno 15, koliko je predviđeno Ustavom, trebalo da bude izabrano na sednici Vrhovnog kasacionog suda koji će početi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad od 1. januara 2010. godine, kada će biti uspostavljena nova mreža sudova u Srbiji.

"Istakla bih još jednu veoma važnu nadležnost Ustavnog suda koja se pokazala aktuelnom ovih dana, a to je nadležnost Ustanvog suda da odlučuje o zabrani rada udruženja građana", rekla je ministarka Malović.

"Značajna je zato što je pravo na udruživanje jedno od osnovnih prava u svakoj demokratskoj državi, pa odlučivanje o zabrani rada udruženja zbog delovanja suprotnih Ustavu i treba da bude u nadležnosti Ustavnog suda kao državnog organa koji jedino može meritorno da odluči da li je neko u udruženje u skladu sa pravima i slobodama ili nasuprot tome, ugrožava ta prava i slobode", objasnila je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve sudije biće izabrane do 1. januara

Izvor: S media, 27.Okt.2009

Predsednik Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović izjavila je danas da će 1. januara naredne godine početi rad nova mreža sudova i da će do tada biti obavljen izbor svih sudija. ..Mesarovićeva je na otvaranju regionlane konferencije "Ustavno sudstvo u teoriji i praksi" podsetila da je Ustavni sud...

Nastavak na S media...

Regionalna konferencija sudija ustavnih sudova (VIDEO)

Izvor: EMportal, 27.Okt.2009

Regionalna konferencija sudija ustavnih sudova "Ustavno sudstvo u teoriji i praski" počela je danas u Beogradu, povodom 60 godina od usvajanja Osnovnog zakona (Ustava) Nemačke uz prisustvo predsednika Ustavnog suda Nemačke Hansa Jirgena Papira.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.