Izbor najviših tela u pravosuđu

Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor najviših tela u pravosuđu

Slobodan Homen

Republička skupština izabraće danas prvi saziv Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca koji će osmisliti pravila za reizbor svih sudija i tužilaca i racionalizovati pravosudnu mrežu Srbije uz pomoć Venecijanske komisije, koja se stara o tome da u ovim sistemskim promenama budu poštovani standardi Evropske unije.

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže za „Blic" da je zadovoljan time što će biti poštovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zakonski rok da do 30. marta budu oformljeni Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT), koji će sa Vrhovnim kasacionim sudom, Apelacionim sudom kao jedinim drugostepenim žalbenim sudom i Upravnim sudom od 1. januara iduće godine činiti zaokružen novi pravosudni sistem Srbije (kojem pripadaju trgovinsko sudstvo i sudovi za prekršaje).

- Skupština Srbije je prepoznala važnost ova dva tela koja garantuju nezavisnost sudske vlasti i tužilačke organizacije u skladu sa normama Saveta Evrope i EU. Ova dva tela će, svako u svom domenu, odlučivati o izboru sudija i tužilaca, njihovom napredovanju ili razrešenju sa funkcije. Od presudne važnosti je činjenica da su od 11 članova u svakom telu sedam sudije, odnosno tužioci, tako da struka ima većinu za donošenje svih odluka - ocenjuje Homen.

Nakon izbora, članovi VSS i DVT imaju sedmodnevni rok za konstituisanje, a od tada teče jednomesečni rok u kojem moraju da donesu odluke o tome koliki broj sudija, odnosno tužilaca je potrebno srpskom pravosuđu. Istovremeno počinje da teče i tromesečni rok u kojem moraju doneti merila i kriterijume za opšti izbor sudija, odnosno tužilaca. Ta merila je radna grupa već poslala Venecijanskoj komisiji na ekspertizu, mišljenje se očekuje uskoro, pojašnjava Homen. Ukoliko rokovi budu poštovani, tokom juna ili jula biće sprovedena procedura reizbora svih naših sudija i tužilaca, osim onih koji su članovi VSS i DVT a koji se nakon okončanja mandata vraćaju svojim sudsko-tužilačkim poslovima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.