Izbegličke muke od Preševa do hrvatske granice

Izvor: RTS, 18.Okt.2015, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegličke muke od Preševa do hrvatske granice

Za mesec dana iz Srbije je preko Šida u Hrvatsku otišlo oko 160.000 izbeglica sa Bliskog istoka. Broj migranata se ne smanjuje, a samo je promenjeno mesto ulaska u susednu državu. Ne ide se kroz njive ka prelazu Šid - Tovarnik nego asfaltnim putem ka nekadašnjem graničnom prelazu Berkasovo - Bapska.
Na putu kroz Berkasovo, kolone autobusa su redovne. Od Preševa do hrvatske granice izbeglice svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pristižu u preko 50 autobusa.

"Ništa do sada nisam znao o Srbiji, mislim da je lepo mesto, idem tamo kuda idu svi", kaže izbeglica iz Irana.
Na izlazu iz naše zemlje čekaju ih kontejneri za odmor, hrana, voda, higijenski paketi, kabanice, informacije, prevodioci, neophodna pomoć.
"Dnevno podelimo od 500 do 1.000 paketa, priliv je veći i u toku noći i u toku dana, dežurstva su redovna, tokom 24 sata boravimo ovde", kaže Dušica Poletan iz Crvenog krsta Šid.
Redovna je i pomoć lekara. Na žuljeve zbog hodanja i stomačne tegobe najčešće se žale. Jedna beba stara 25 dana, na izbgličkom putu iz Iraka je devet dana.
"Majke koje na putu redovno doje bebe su relativno zdrava populacija", kaže Fadila Kukavica, specijalista opšte medicine iz Sarajeva.
Zatvoreni granični prelaz Berkasavo - Bapska otvorile su izbegličke muke. Između dve države nesmetano, kroz šatorski zaštitni tunel, prođe na hiljade ljudi.
Sa hrvatske strane dočekuje ih policija i obezbeđen prevoz ka prihvatnom centru Opatovac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.