Izbeglice tvrde da ih je patrijarh uvredio

Izvor: Politika, 13.Jul.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice tvrde da ih je patrijarh uvredio

Udruženja izbeglica reagovala na izjavu Irineja da bi, ukoliko bi papa došao u Srbiju, njegova bezbednost zbog njih bila dovedena u pitanje Kakva je to crkvena politika koja razloge za nedolazak pape Benedikta Šesnaestog u Srbiju nalazi tako što proglašava izbeglice bezbednosno opasnom grupom ljudi, pitanje je koje se postavlja u saopštenju Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju povodom nedavnog intervjua patrijarha Irineja za Tanjug.

Poglavar SPC, naime, rekao je da niko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne bi mogao da garantuje papi bezbednost u Srbiji, s obzirom na to da u zemlji živi puno izbeglica.

„Ovo je ne samo uvreda za izbeglice već i anatemišuća kletva koja ima ozbiljne i nesagledive političke i društvene posledice. Ako su izbeglice bezbednosno opasne, kako je onda moguće da u Srbiju dođu najviši predstavnici hrvatske države, da hrvatski predsednik poseti kolektivni centar za izbeglice u Srbiji i razgovara s njima, da u Srbiju nedugo nakon bombardovanja dođe Solana i drugi visoki politički i vojni zvaničnici NATO-a, a, eto, ne može papa?”, naveo je u saopštenju Ratko Bubalo, predsednik upravnog odbora udruženja.

On podseća da su više od 20 godina, posebno Srbi u Hrvatskoj izloženi s jedne strane, pritiscima, pretnjama i progonu kao „remetilački faktor” u stvaranju etnički homogene hrvatske države, a s druge strane pritiscima da se žrtvuju državnim interesima nacionalne matice.

„Ako im ne možete pomoći i izboriti se da ne budu dežurni krivci za sve – za nedolazak pape, kao razlog što je neka stranka loše prošla ili izgubila na izborima, onda ih ostavite barem na miru”, zaključuje se u saopštenju.

U Patrijaršiji juče nije bilo dostupnih sagovornika za izjave povodom ovog reagovanja izbeglica.

Povodom izjave patrijarha juče se oglasila i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zatražila od njega da primi delegaciju ove asocijacije. U otvorenom pismu oni navode da su izbegli i prognani Srbi iz Hrvatske vaspitani u duhu pravoslavlja i svetosavlja i da nemaju sumnje u patrijahove čiste namere ali ga, kako kažu, ipak, podsećaju da izbeglice nikada do sada nisu napravili nijedan problem.

J. Č.

objavljeno: 14.07.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.