Izbeglice će moći da otkupe stanove

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice će moći da otkupe stanove

U sedam gradova u Srbiji od 2004. do 2008. godine nekadašnje Ministarstvo za kapitalne investicije, uz pomoć italijanske vlade i organizacije UN Habitat, sagradilo je 530 stanova po programu SIRP, koji je bio namenjen trajnoj integraciji izbeglica. Izbeglice su bile u obavezi da plaćaju kiriju, što je postao veliki problem, ali bez prava na otkup i vlasništvo. Vlada Srbije nedavno je usvojila zaključak kojim se omogućava otkup ovih stanova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Izbeglička legitimacija Jovana Medića važi od "Oluje". Sada kada će moći da otkupi stan u kome živi prethodnih 11 godina, razmišlja o povratku u Hrvatsku.

"Pa na njihov trošak, pa ne mogu više ni na srpski trošak, braća Srbi na pleća da me nose. To je 24 godine, evo živim bez struje osma godina – ne radiš, ne možeš do sredstava", kaže Jovan Medić, izbeglica iz Hrvatske.
Kiriju mnogi nisu mogli da plaćaju. Cena zakupa za stanove po kvadratu bila je od evro dvadeset do evro šezdeset, koliko je bilo u Nišu.
"Veća nego što bi možda trebalo za takvu grupu stanovništva i za nekakvu trajnu integraciju, jednostavno to je od starta nastalo kao problem, ja sam taj problem zatekao i taj problem rešiti je vrlo delikatno", napominje Vladan Stojanović iz Gradske stambene agencije u Nišu.
"Veliki problem i biće veliki problem i za buduće zakupce – dugovanja od ukupno 21 milion dinara na ime dosadašnje zakupnine koji je trebalo da se plaća jedinici lokalne samouprave", navodi Nikola Ribarić, načelnik gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu u Kragujevcu.
Iako je mogućnost otkupa stanova iz programa SIRP za lokalne samouprave dobra vest, dugovanja prate i drugi problemi.
"Prilikom izgradnje svih objekata useljeno je 20 odsto domicilnog stanovništa, ovo se samo odnosi na izbegla lica, a onda dovodimo u neravnopravan položaj domicilno stanovništvo", ističe gradski većnik u Kraljevu Milun Jovanović.
Boris Nužda, poverenik za izbeglice u Nišu, napominje da se ne zna još uvek koji će uslovi biti i kakvi.
"Dakle, pretpostavljam da hoće svi da konkurišu koji nisu rešili svoja trajna stambena pitanja na neki drugi način", dodaje Nužda.
Niš, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Pančevo, Valjevo i Stara Pazova o načinu i uslovima otkupa, u narednom periodu će tek razgovarati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.