Iz snega u kratke rukave i natrag, ko prvi strada?

Izvor: RTS, 28.Okt.2017, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz snega u kratke rukave i natrag, ko prvi strada?

S jučerašnjih dvadesetak stepeni, danas se opet vraćamo u jesen. Na česte promene vremena upozoravaju i lekari: Najviše su ugroženi hronični bolesnici.
Tokom noći Urgentni centar je primio 114 poziva, i to 25 sa javnih mesta. Najčešće su se javljali srčani bolesnici i astmatičari.

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac kaže za RTS da je najviše pacijenata primljeno sa srčanim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tegobama, a devetoro njih sa akutnim srčanim infarktom. Bilo je i pacijenata sa politraumama, ali i hroničnih bolesnika koji su se javili zbog otežanog disanja.
Na pitanje ima li više mlađih ili starijih pacijenata dr Ercegovac odgovara da ima i jednih i drugih.
"U principu se javljaju hronični bolesnici nezavosno od godina, ali ima i mladih koji zbog stila života sve češće dolaze u Urgentni centar", rekao je direktor te ustanove.
Ukazuje na razliku u broju primljenih pacijenata u oktobru u odnosu na septembar kada je vreme bilo stabilno.
"Velika je razlika, 15 do 20 odsto više srčanih udara nego prošlog meseca i preko 30 odsto više moždanih udara, definitivno vreme loše utiče", ističe Ercegovac.
Od ponedeljka počinje rekonstrukcija dela hirurgije koja će trajati mesec dana. Upućen je apel svim ustanovama da povećaju kapacitete što se tiče akutnih hirurških pacijenata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.