Iz škola proterati politiku

Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Iz škola proterati politiku"

Beograd -- Političke stranke su od škola stvorile poligone za nametanje svojih interesa, smatraju u sindikatu prosvetnih radnika.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je da to za posledicu ima nizak kvalitet rukovođenja i veliki broj škola u kojima su uvedene privremene mere. On kaže da se iz srpskih škola mora proterati politika, jer je to osnovna prepreka za stvaranje stabilnog obrazovnog sistema.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stabilan sistem obrazovanja i funkcionisanje institucija mogu da smanje ili da ukinu štrajkove u školama.

Na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga, predstavnici sidikta su postavili nekoliko pitanja budućem ministru prosvete, podsećajući da su još krajem 2005. godine prvi put zatražili ostavku aktuelnog ministra Slobodana Vuksanovića.

"Sada kada svi traže njegovu ostavku, mi se ne obaziremo na to, već pitamo ministra koji će ga naslediti, šta će učiniti da spreči korupciju u obrazovanju", rekao je šef Odbora Unije sindikata prosvetnih radnika za informisanje Miodrag Sokić.

Šta će novi ministar učiniti da spreči politizaciju obrazovanja, da poveća standard zaposlenih, hoće li sprovesti platne razrede, da li će uspostaviti socijalni dijalog sa sindikatima, neka su od pitanja Unije za budućeg ministra prosvete.

Predstavnici ovog sindikata smatraju i da plate u osnovnom i srednjem obrazovanju treba podići za oko 40 odsto, navodeći da je prosečna plata u republici u decembru 2006. bila 28.267 dinara, a da je u obrazovanju tada bila 26.367 dinara, ili za 7,21 procenat niža.

Na kaonferenciji za novinare je ukazano i da lokalna samouprava ne izvršava svoje obaveze prema školama i da to ima za posledicu njihov otežan rad.

Tako je u mnogim školama bilo obustava ili skraćenja nastave, jer nije bilo sredstava za grejanje, struju, prevoz zaposlenih, stručno usavršavanje, podsetili su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.