Istraga o slučaju „Ognjanović” – na početku

Izvor: Politika, 28.Dec.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o slučaju „Ognjanović” – na početku

Nebojša i Jelena Ognjanović smatraju da je novac za čije se prikrivanje terete – njihov, a ne humanitarni. – Za Tijanu prikupljeno daleko više od 2,6 miliona evra, koliko je pominjano

Ovo nije kraj istrage o slučaju „Ognjanović”, već njen novi početak. To su juče nezvanično rekli u policiji za „Politiku” posle osmočasovnog saslušanja Nebojše i Jelene Ognjanović u petak i pokretanja krivične prijave protiv Tijaninih roditelja zbog sumnje da su počinili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << krivična dela prevare i pranja para.

Ognjanovići se, kako je naš list juče objavio, terete da su od 5. septembra 2012. do prekjuče prikrivali činjenicu da su deo sredstava prikupljenih za lečenje njihove ćerke u SAD u iznosu od 100.000 dolara i 7.400 evra zadržali za sebe.

Šest meseci od pokretanja policijske istrage koju je naložilo tužilaštvo zbog sumnji u malverzacije sa humanitarnim novcem prikupljenim u akcijama širom Srbije, ali i u inostranstvu, da bi u proleće 2013. godine teško obolela Tijana Ognjanović otišla u hjustonsku bolnicu na transplantaciju srca, jasno je sledeće: sumnje u prevaru, na koje su mediji ukazivali od smrti devojčice u julu prošle godine sve su očiglednije, a sada je na nadležnima da ih i dokažu.

Zbog toga je i ministar policije Nebojša Stefanović nedavno za naš list izjavio da je pred tužilaštvom i policijom još mnogo posla kako bi se rasvetlile sve okolnosti ovog slučaja.

Posle saslušanja Ognjanovića u policiji evidentno je i da je za malu Tijanu na raznim računima u zemlji i inostranstvu, čiji se tačan broj ne zna, prikupljeno daleko više od 2,6 miliona evra, koliko se ranije pominjano.

Jelena Ognjanović je tokom nedavnog saslušanja tvrdila da je novac za koji se terete njihov, da su ga zaradili i da ne potiče od donacija, iako dokazi ukazuju da je reč o humanitarnom novcu. Njen suprug je priznao postojanje još jednog računa u bečkoj banci na ime njegovog prijatelja, na koji su, po svemu sudeći, takođe uplaćivane humanitarne pare, a zatim su ih Ognjanovići prebacivali na druge račune.

„Ognjanovići su na saslušanju u policiji u petak u više navrata tvrdili da ništa nisu krivi i da je pomenuti novac – njihov. Na mnoga pitanja odgovarali su sa: ’Ne znam, ne sećam se’, iako su na ista pitanja precizno odgovarali na informativnom razgovoru u novembru prošle godine”, navodi „Politikin” izvor blizak policiji.

Nebojša je, odgovarajući na pitanja u vezi s bolničkim troškovima u Hjustonu, rekao da nema račune, da je plaćano profakturama preko banke i da uopšte ne zna koliko je koštalo lečenje njegove ćerke niti boravak u Americi. Ranije je govorio da je za tromesečno lečenje plaćeno 1.112.000 dolara, iako Tijana nije dočekala transplantaciju srca.

„I na pitanja koliko je koštalo prenošenje posmrtnih ostataka iz Amerike u Srbiju u julu prošle godine, a kasnije i Tijanina sahrana – odgovarao je sa ’ne znam’. Takođe, objašnjavajući zašto nije prijavio svoj privatni račun u Srpskoj banci, objasnio je da ga niko nije savetovao da to uradi”, navodi naš izvor.

Ognjanovići su ogorčeni na državu što nije pomogla njihovom detetu: podsećamo, sve do pre nekoliko meseci država nije plaćala teško oboleloj deci lečenje u inostranstvu, već su mnoge porodice bile prepuštene same sebi u borbi da obezbede novac za preskupe intervencije.

Takođe, smatraju da se protiv njih vodi orkestrirana hajka preko medija.

Baš prema medijima oni su, međutim, sami podigli zid ćutanja – jer su u poslednjih godinu dana odbijali da daju bilo kakvu izjavu za javnost. Podsećamo, u proleće ove godine čak su insistirali da donacija koju su namenili Institutu za zaštitu majke i deteta bude – tajna.

Na njihov zahtev potpisan je protokol po kojem javnost nije smela da zna za detalje oko donacije, ali ni iznos koji su Ognjanovići namenili institutu. „Politika” se tada žalila povereniku Rodoljubu Šabiću na prikrivanje informacija od javnog značaja i tek posle njegovog zahteva nadležnima naš list je dobio uvid u dokumente i objavio detalje oko donacije. U policijskoj istrazi utvrđene su zloupotrebe humanitarnog novca i u ovom slučaju.

Pravni eksperti za sada su uzdržani u oceni slučaja „Ognjanović”: smatraju da sve sumnje, koje su očigledne, moraju još da se istraže i dokaže prevara, odnosno zloupotreba humanitarnog novca.

Dejana Ivanović

objavljeno: 28/12/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.