Istočna Srbija, požari pod kontrolom

Izvor: RTS, 04.Avg.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istočna Srbija, požari pod kontrolom

U istočnoj Srbiji već nekoliko dana požari se premeštaju sa jednog na drugo mesto. Gorelo je oko dve hiljade hektara u okolini Kladova, Negotina i Bora. Požari su pod kontrolom, ali su vatrogasne ekipe i dalje na terenu, jer ima sporadičnih manjih požara na mestima gde su požari već bili danima.
Stručnjaci kažu da je gotovo nemoguće da dođe do samozapaljenja i da se najčešće ispostavi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ljudski faktor uzrok ovakvih požara.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, vatrogasci, radnici "Srbijašuma" i Vojska Srbije daju sve od sebe da bi spasili ljudske živote, stoku i imovinu.
Vladan Plemić, pomoćnik načelnika sektora Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice kaže da su svi veći požari koji su bili u rejonu Kladova lokalizovani.
Apeluje na građane da se suzdrže od paljenja "jer mi ne možemo da izdržimo da svaki dan gasimo desetine hektara i da štitimo objekte".
"Svi putevi su zarasli i mi se jako teško probijamo, što znači da moramo maksimalno da opteretimo vatrogasce kako bi došli do mesta požara", apeluje Plemić.
Radisav Čučulanović, predsednik Opštine Kladovo, kaže da preliminarni podaci pokazuju da je šteta preko 50 miliona dinara, na objektima, poljoprivrednim gazdinstvima i šumama koje su izgorele, a radi se o preko hiljadu hektara površina. 
U Borskom okrugu je gorelo oko hiljadu hektara niskog rastinja i šuma i to na više različitih lokacija. Najgore je bilo na Grabovičkom polju kod Kladova gde je plamen na tridesetak hektara pretio i kućama.
Naporima vatrogasaca i Sektora za vanredne situacije objekti su spaseni.
Osim cisterni i tridesetak vatrogasaca, u gašenju je učestvovao i helikopter Vojske Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.