Isa-beg Isaković podelio odbornike

Izvor: Politika, 18.Apr.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isa-beg Isaković podelio odbornike

Da se trg u centru Novog Pazara nazove po osnivaču grada predlaže SDP, Jedinstvena srpska lista je protiv, a Ugljaninova SDA nije došla na sednicu skupštine

Novi Pazar – Gradski trg u centru Novog Pazara nije nazvan po utemeljivaču grada turskom vojskovođi Isa-begu Isakoviću, kako je to na sednici Gradske skupštine predlagala odbornička lista „Za evropski Novi Pazar” čiju okosnicu čini Sandžačka demokratska partija (SDP). Odbornici Jedinstvene srpske liste (NS, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << DSS, SPS i SRS) svoje neslaganje sa tim predlogom iskazali su napuštanjem sednice, a odbornici opozicione „Bošnjačke liste za evropski Sandžak”, u kojoj većinu čini SDA Sulejmana Ugljanina, nisu ni došli na skupštinsko zasedanje.

Šef odborničkog kluba SDP Muamer Bačevac je, naime, na početku jučerašnje sednice Gradske skupštine predložio dopunsku tačku dnevnog reda po kojoj bi trg dobio naziv Trg Isa-bega Isakovića, turskog vojskovođe, koji je pre 550 godina postavio temelje današnjeg Novog Pazara. Sa novim imenom centralnog trga Novi Pazar je trebalo da dočeka Dan grada – 20. april, koji se obeležava u znak sećanja na prvi pisani pomen ove varoši 1461. godine. Međutim, bilo je odmah jasno da „kumovi” gradskog trga iz SDP-a nisu o novom imenu postigli dogovor sa koalicionim partnerima, pa su odbornici Jedinstvene srpske liste napustili sednicu kada je trebalo da se glasa o tom predlogu. Pošto odbornici Bošnjačke liste nisu prisustvovali, skupština je ostala bez kvoruma a gradski trg bez novog imena. – Reč je o dogovoru koji su postigle sve članice Srpske liste – objasnila je predsednica Skupštine Borka Jovanović (SPS). Milan Veselinović, odbornik i predsednik OO SRS smatra da dok drugi gradovi obeležavaju dane oslobođenja, za srpske odbornike nije prihvatljivo da trg nazivaju po imenu turskog osvajača. – Uostalom, zašto mi da glasamo za Isa-bega, kad ni ovi Ugljaninovi iz SDA nisu došli – upitao je Veselinović.

Međutim, odbornici SDA, prema rečima šefice odborničkog kluba Dževe Memić, nisu ni znali da će SDP da predlaže novo ime trga, a da na sednicu nisu došli jer je vladajuća koalicija odbila da u dnevni red uvrsti neke druge tačke, „jer uvek odbija sve što predloži opozicija”.

Po vojskovođi Isa-beg Isakoviću u Novom Pazaru zove se jedan hamam (staro tursko kupatilo), jedna ulica i srednja verska škola – medresa.

S. Bakračević

objavljeno: 19.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.