Internet glavno sredstvo za trgovinu ljudima

Izvor: RTS, 22.Jan.2018, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet glavno sredstvo za trgovinu ljudima

Dve trećine žrtava trgovine ljudima su žene i devojke, dok je internet – na kojem u Evropi devet miliona devojčica doživi nasilje do 15. godine – glavno sredstvo za trgovinu ljudima, rezultati su istraživanja organizacije "Evropski ženski lobi".
Žene širom sveta imaju 27 puta veće šanse da budu izložene nasilju na internetu, a jedan od deset seksualnih nasilnika koristi sajtove za upoznavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da bi pronašao žrtve, navedeno je u istraživanju koje je deo kampanje "Mogu da neću".
Takođe, kod 56 odsto dece, koja su putem interneta vrbovana u dečju prostituciju i pornografiju, najpre je tražena fotografija.
"Važno je da devojčice i devojke nauče da prepoznaju nasilničko ponašanje na internetu i da znaju kako da reaguju. Iz rada sa mladima znamo da nasilje koje se dešava na mreži može da ima ozbiljne posledice u stvarnom svetu", rekla je Sanja Pavlović ispred Autonomnog ženskog centra.
Kako dodaje, cilj organizacije je da ohrabre devojčice da nasilnike "udalje, blokiraju, kažu odraslima, pa i prijave institucijama".
Kao partner Evropskog ženskog lobija, Autonomni ženski lobi definisao je 12 tipova nasilnika na internetu, i pokrenuo kampanju u cilju boljeg razumevanja digitalnog nasilja nad ženama i devojčicama.
Prema istraživanju, neki od tipova nasilnika su internet pedofil, nasilnik iza fotoaparata, "trol", koji, kako je objašnjeno, napada žene koje na internetu izraze svoje mišljenje".
Takođe, kao tipovi nasilnika navode se i "vršnjački sajber siledžija", (kontinuirano šalje zlonamerne poruke i širi tračeve kako bi osramotio i ponizio žrtvu), "sajber progonitelj", i "dokser" - (osoba koja prikuplja i javno objavljuje na internetu privatne podatke da bi osramotio žrtvu).
Kao pretnja od nasilja na mreži javljaju se i "haker", koji presreće privatne informacije i komunikacije, "regruter", za koga se navodi da novim tehnoloigijama mami žrtve, kao i "zlonamerni propagandista", koji alatima propagande promoviše nasilje nad ženama ili grupama za ženska prava.
Aktivisti "Mogu da neću" kampanje i Autonomnog ženskog centra pozvali su medije, javne ličnosti i građane da se uključe u kampanju širenjem korisnih informacija o tipovima nasilnika na internetu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Internet - glavno sredstvo za trgovinu ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018

Dve trećine žrtava trgovine ljudima su žene i devojke, dok je internet, na kojem u Evropi devet miliona devojčica doživi nasilje do 15. godine, glavno sredstvo za trgovinu ljudima, rezultati su istraživanja organizacije Evropski ženski lobi...Kako se navodi u istraživanju koje je deo kampanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.