Izvor: Blic, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internacionalni rejting zemlje

Internacionalni rejting zemlje

Kada se kaže rejting zemlje, obično se misli na kreditni rejting koji predstavlja procenu mogućnosti i spremnosti vlade jedne države da u celosti i na vreme otplaćuje svoj dug. Osnovne komponente kreditnog rejtinga zemlje su: politička stabilnost, ekonomska struktura, izgledi za rast ekonomije, monetarna stabilnost, fiskalna fleksibilnost, ukupna zaduženost države, likvidnost i spoljni dug javnog i privatnog sektora. Pošto je to kombinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svih ovih aspekata, može se desiti da politički stabilnija država, čak i uz lošije ekonomske pokazatelje, ima bolju ocenu rejtinga zemlje od zemlje sa višim političkim rizikom. Ocenom kreditnog rejtinga država u svetu se bave rejting agencije - tri su najcenjenije - 'Moody’s', 'Standard & Poors' i 'Fitch-IBCA'.

Kreditni rejting zemlje direktno utiče i na spremnost međunarodnog tržišta kapitala i inostranih zajmodavaca da finansiraju institucije u datim zemljama pošto im daje objektivnu procenu da li korisnici kredita posluju u rizičnom ili stabilnom okruženju. Srbija ima kreditni rejting zemlje BB- i po 'Fitch-IBCA' i po 'Standard & Poors' rejting agencijama. To nas svrstava u grupu država čija je finansijska stabilnost u kratkom roku dobra, što znači da su premije rizika koje su deo kamatnih stopa i dalje visoke.

Pišite, predlažite, naši stručnjaci će vam odgovoriti:

E-mail: redakcija@blic.co.yu

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.