Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Impotencija ugrožava srce i krvne sudove

U trećoj godini od pojave impotencije kod dve trećine pacijenata dolazi do oboljenja kao što su šlog ili infarkt. Lekari zato upozoravaju da je neophodna redovna kontrola kardiovaskularnog sistema kod muškaraca srednjih godina i medicinske analize, kao što su testovi opterećenja i holter EKG-a.



Dr Srđan Popović, načelnik u Institutu za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, kaže za „Blic" da impotencija nije samo pitanje ponosa i muškosti, već i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ozbiljan razlog za lečenje nekog kardiovaskularnog poremećaja.

- Kardiovaskularni sistem i impotenciju povezuje endotel, odnosno unutrašnji sloj krvnih sudova, koji predstavlja najveći endokrini organ. To je struktura koja oblaže krvne sudove, od kapilara, do aorte i mora biti neoštećen, da ne bi došlo do tromboza, embolija... Muški polni organ, kako se ispostavilo, samo je produženi deo kardiovaskularnog sistema. Ako tu nešto ne funkcioniše kako treba, znak je da treba ispitati srce - ističe dr Popović.

Najugroženiji su pacijenti sa dijabetesom koji boluju od impotencije uzrokovane problemima sa krvnim sudovima.

- Veoma često oboljenja srca kod dijebetičara sa impotencijom prolaze gotovo neopaženo. Takvi pacijenti sve češće doživljavaju i takozvane neme infarkte uz male tegobe. Da bi se na ovakve probleme preventivno delovalo, svakodnevno ili svakog drugog dana treba uzimati neki od lekova iz grupe inhibitora fosfodiesteraze pet - ističe dr Popović.

Svaki drugi impotentan

Prema svetskim statistikama, kao i domaćim, više od 50 odsto muškaraca, nezavisno od godina, ima manji ili veći problem sa impotencijom. Kod mladih je to češće psihogeni problem, a kod starijih od 40 godina organska disfunkcija. Bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa, ali i slabija prokrvljenost penisa, koja neminovno „ide" sa godinama, dodatno pogoršavaju problem. Posle pedesete kod mnogih muškaraca se javlja i problem sa mokrenjem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.