Izvor: B92, 04.Feb.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imenovani članovi Saveta za štampu

Beograd -- Osnivači Saveta za štampu imenovali su članove ovog tela, koje će odlučivati po žalbama na kršenje Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije predstavljaće Dimitrije Boarov i Safeta Biševac, a Udruženje novinara Srbije Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić. U ime Asocijacije medija članovi Saveta biće Dragan Bujošević, Manojlo Vukotić i Srđan Radulović, dok će Lokal pres u Savetu za štampu predstavljati Vladan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Filipčev.

Osnivači Saveta imovaće i zamenike, a NUNS je za te fukcije odredio Tamaru Skrožu i Slavišu Lekića.

Konstitutivna sednica Saveta za štampu biće održana iduće nedelje, posle čega će biti raspisan konkurs za još tri predstavnika civilnog sektora u ovom telu, koje će izabrati imenovani članovi Saveta.

Osim praćenja poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampi i rešavanja predstavki pojedinaca i institucija povodom konkretnih tekstova i navoda, ciljevi Saveta su medijacija između oštećenih pojedinaca, institucija i redakcija.

Savet će izricati javne opomena u slučajevima kada je konstatovano kršenje etičkih standarda utvrđenih Kodeksom novinara Srbije.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog samoregulatornog tela je edukacija za postupanje u skladu sa profesionalnim kodeksom i jačanje ugleda medija.

Osnivači Saveta za štampu su novinarska udruženja NUNS i UNS, a u ime medijske industrije Asocijacija medija i Lokal pres. Prema Osnivačkom aktu i Statutu, civilni sektor ima tri predstavnika.

Osnivači će obezbeđivati finansije Saveta.

Samoregulatorna tela samo za štampu ili za sve medije postoje u stotinak zemalja širom sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.