Izvor: Blic, 17.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima za koncert, nema za narodnu kuhinju

Kraljevačka, sada već bivša radikalska vlast, samo prošle godine za razne zabave, uglavnom koncerte za široke narodne mase, potrošila je iz gradske kase više od tri i po miliona dinara.



Sa 900.000 dinara za, mora se priznati, sjajan koncert na otvorenom koji je, međutim, po kiši pratilo tek stotinak Kraljevčana, „Balkanika" je po honoraru u tesnoj trci s Bojanom Bjelićem. Mlada pop zvezda je za novogodišnje pevanje na plejbek naplatila deset hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra. Prepodnevno stvaranje umetničkih dela u okviru manifestacije „101 slikar", uz ogradu da to što je napravljeno ostaje gradu, koštalo je gradsku kasu, odnosno Kraljevčane, oko 800.000. Poseban biser su dva nastupa vidovnjakinje – ezoteriste, navodno nemačkog akademskog slikara Marije Magdalene i njenih nemačkih prijatelja iz branše, za koje se lokalna vlast otvorila sa po 2.500 evra.

Ako ovome dodamo da je za koncert u vreme „Veselog spusta" Aca Lukas dobio oko pola miliona dinara, ukupna cifra potrošena za uveseljavanje Kraljevčana prelazi četiri miliona dinara.

Nova vlast, koja je u Kraljevu nešto više od mesec dana, s druge strane, prošle nedelje morala je da organizuje dobrotvornu večeru kako bi prikupila novac za ponovno otvaranje narodne kuhinje, ali je odziv privrednika bio vrlo skroman.

Velika bina na Širokoj čaršiji u centru Leskovca montira se nekoliko puta godišnje, u vreme popularne gurmanske manifestacije Roštiljijade, za proslavu dve nove godine i za Leskovačko leto. Pored lokalnih bendova i trubačkih orkestara, grad i Turistička organizacija za zabavu angažuju i poznate estradne zvezde. Član Gradskog veća Saša Pešić kaže da je vreme gostovanje skupih pevača prošlost za Leskovac.

– Merama štednje gradskih vlasti nisu predviđena velika izdvajanja za masovne proslave praznika i manifestacija. Za doček novih godina angažovaće se lokalni muzičari i pevači od kojih su mnogi poznati i u srpskim okvirima, ali i ovdašnja kulturno-umetnička društva – kaže Pešić, dok direktor TOL-a Žikica Nestorović naglašava da će zabava na Roštiljijadi zavisiti od toga koliko se sponzori istaknu.

Čačak je posebna priča. Godinama unazad vodeće estradne zvezde u Srbiji kao da su se utrkivale koja će od njih nastupiti na centralnom gradskom trgu za doček Nove i Srpske nove godine. Do sada je zvanično objavljen jedino podatak da je pop pevačica Jelena Tomašević za nastup na dočeku poslednje Nove godine inkasirala 800.000 dinara, kao i da su dodatni troškovi iznosili 600.000.

Iako su Čačani negodovali zbog trošenja para poreskih obveznika, informacije o besplatnim, odnosno "poklonjenim” koncertima, koje plasira opštinska vlast ostale su kao zvanične sve do danas.

Poklonjeni, plaćeni ili preplaćeni, tek koncerti poznatih zvezda nedavno su uzburkali javnost u nekim gradovima istočne Srbije, pa su tako Borani čak pretili štrajkom bude li održan koncert Željka Joksimovića, pa je nastup odložen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.