Ima nas sedam milijardi

Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima nas sedam milijardi

31.10.2011. -

Sedmomilijarditi stanovnik Zemlje rođen je u noći između 30. i 31. oktobra, tačnije u 00.12 minuta. To je postao dečak, rođen u Kaljiningradu. Ovaj ruski grad UN nisu izabrale slučajno: ovde Organizacija predstavlja referat o demografskoj situaciji u svetu.

Jasno je da je nemoguće odrediti precizno jubilarnog stanovnika. Svake minute na Zemlji se rađa dete. Zato UN unapred zakazuju datum značajnog događaja. Tako je 1999. godine bilo objavljeno da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dečak rođen u prestonici Bosne, Sarajevu, uvećao brojnost zemljana do 6 milijardi. Od tada nas je za milijardu više. I to je sasvim objektivan proces, predviđen životnom logikom, ističe direktor Instituta za demograska istraživanja Igor Beloborodov.

Jedna milijarda je sa tačke gledišta proste ljudske svesti mnogo. A za razmere planete to je kap u moru. Postoje zanimljivi proračuni načinjeni 70-ih goina, da granična brojnost stanovništva Zemlje iznosi oko 60 triliona ljudi — cifra sa 16 nula.

Demografe danas brine mnogo problema. Posebno zabrinjavajuća situacija je u Evropi. Proračuni pokazuju da za 800 godina u nizu evropskih zemalja stanovništvo može potpuno da nestane. Natalitet se smanjuje tamo katastrofalnim tempom, i već 42% stanovnika živi na teritorijama gde nema elementarne smene generacija. Između ostalog, ima zemalja rekordera po broju stanovnika. To su Indija i Kina. A glavni isporučilac novih stanovnika planete je Afrika: tamo je najviši priraštaj. Do kraja 21. veka čovečanstvo može da pređe granicu od 10 milijardi. Tim povodom postavlja se pitanje koliko su stanovnici Zemlje osigurani resursima, govori zamenik direktora Instituta za demografiju Visoke škole ekonomije Sergej Zaharov.

U pogledu resursa Zemlja je već sada prenaseljena, inače ne bismo imali smrti od gladi i bolesti koje su vezane sa lošim kvalitetom vode. U naše potrebe ulaze i savremene tehnologije, i industrijska proizvodnja, i proizvodnja razne robe, a to zahteva energiju, iste te vodene resurse. Zato je veličina optimalne apstraktne brojnosti stanovnika relativna stvar, zavisi od naših potreba i želja.

Kaljiningradski mališan, naravno, ne zna za sve te probleme. Njegov zadatak je sada da raste i raduje roditelje. To je treće dete u porodici Nikolajevih, pri tome dugoočekivani dečak. Po rečima lekara, on je zdrav, težak je nešto više od tri kilograma, dug 50 centimetara. Već se zna i njegovo ime — mnogo pre radosnog događara roditelji su rešili da ga nazovu Petar.

Zvanično o pojavi sedmomilijarditog zemljanina biće saopšteno za vreme prezentacije Referata UN o naseljenosti plante. Roditeljima deteta će uručiti sertifikat koji će dokumentarno fiksirati ovaj značajan događaj u životu porodice Nikolajev i u istoriji čovečanstva.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.