Ima li Beograd ulicu za Dobricu Ćosića

Izvor: RTS, 16.Feb.2019, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li Beograd ulicu za Dobricu Ćosića

Uskoro bi dve ulice u Beogradu trebalo da ponesu ime po akademicima – piscu Dobrici Ćosiću i istoričaru Milanu Ekmečiću. Inicijativu je Skupštini grada Beograda, u svojstvu građanina, podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Svoje mesto na planu grada Dobrica Ćosić već je zauzeo u Loznici i Negotinu. Uskoro bi mogao i u prestonici.

Građani sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala podržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovu inicijativu.
"Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali Dobrica Ćosić ima apsolutno pravo da ima ulicu u Beogradu", kaže jedna Beograđanka. Njen sugrađanin kaže: "Dobijali su svakakvi, nek i on dobije".
Iako je ranije bilo nesuglasica kada je pokrenuta inicijativa da jedna škola u rodnom mestu Dobrice Ćosića ponese upravo njegovo ime, ovu inicijativu građani okolnih mesta podržavaju:
"Zašto da ne, Dobrica Ćosić ima ulicu i u svom rodnom mestu u Drenovi, zašto ne bi svuda".
Pojedini građani su možda u dilemi, ali porodica podržava ideju i ima predlog.
"On je najviše voleo da se šeta po Dunavskom keju na Dorćolu. I u ‘Vremenu smrti' jedna važna epizoda se dešava na toj lokaciji. Ako bi gradske vlasti mogle da parče Dunavskog keja imenuju po Dobrici Ćosiću on bi se veoma radovao. To je mesto gde je proveo najlepše trenutke svoje starosti, to je mesto gde su se njegovi junaci borili 1915. godine. To je želja porodice", rekao je istoričar Predrag Marković.
Da li je bio značajan političar ili književnik, o tome se još raspravlja. Bio je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Dvostruki dobitnik Ninove nagrade. Preminuo je u Beogradu pre pet godina.
"Kada nekoj ličnosti podižemo spomenik ili dajemo ulici ime po toj ličnosti, a prošla je izuzetno mala vremenska distanca između momenta smrti i tog čina odavanja trajne počasti ili trajne memorijalizacije, dosta često se dešava da jedan deo populacije ili ima negativan stav ili nema stav ili izražava određene dileme što je sve sasvim uredu, to je demokratska tekovina", objašnjava istoričar Dejan Ristić.
Ističe i značaj Ćosićeve pisane zaostavštine.
"Ono što takođe smatram važnim u kontekstu ove inicijative, koju podržavam, jeste i činjenica da ona može da bude podstrek ili poziv, javni poziv pre svega institucijama kulture da obrate pažnju o zaostavštini, pisanoj zaostavštini Dobrice Ćosića koja se čuva kod njegove ćerke. Radi se o rukopisima o prepisci o ličnoj biblioteci, o ličnim predmetima umetničkim delima", ukazao je Ristić.
Pravila za imenovanje ulica
Inicijativa je podneta, čeka se odluka. U međuvremenu, da podsetimo:
Nazivi ulica i trgova utvrđuju se prema univerzalnim vrednostima i značenjima – po imenima znamenitih ličnosti, značajnih istorijskih, političkih, geografskih, etnoloških i drugih obeležja.
Pri utvrđivanju naziva ulica i trgova polazi se od:
- imena ličnosti koje su potomke zadužili nesebičnim požrtvovanjem, junaštvom, odanošću, verom, dobrotvorstvom, razvojem pismenosti, nauke, struke, umetničkim stvaralaštvom – od ličnosti koje su bile osnivači, upravljači, vladari, graditelji i sl. u nacionalnim i svetskim razmerama;
- značajnih događaja i datuma iz istorije, nauke, kulture i sl;
- topološko-komunikativnih odrednica Grada.
U naziv ulice i trga ne može biti uneto ime žive ličnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.