Igra je korisna i za decu i za roditelje

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 11:07

Igra je korisna i za decu i za roditelje

Mesec roditeljstva RTS i UNICEF zajedno obeležavaju. UNICEF predlaže razigrano roditeljstvo kao način na koji roditelj može najbolje da podrži rast, razvoj, učenje i zdravlje deteta. Jelena Petković, psiholog iz Razvojnog savetovališta u "Domu zdravlja Niš, objašnjava za Jutarnji dnevnik RTS-a zbog čega je igra tako važna i za decu, i za roditelje.
Igra je, ističe Jelena Petković nezamenljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << način učenja od prvog dana života deteta a ujedno je i jedan prirodan, detetu svojstven način, kojim ono zapravo istražuje svet oko sebe, i uči o sebi. 

"Međutim, igra je takođe značajna roditeljima, zbog toga što je to jedinstvena prilika da roditelji upoznaju način na koji njihovo dete misli, oseća, doživljava stvari. Ovo je jedan jedinstven način da se roditelji zapravo zbliže sa svojom decom", objašnjava psiholog.
Dodaje da je igra moćan, važan sastojak za razvoj mozga, naročito značajan razvoja mozga u prvih hiljadu dana života, kada je zapravo i najvažnije otkriti pravovremeno određena kašnjenja ili odstupanja u razvoju. Tada, kaže, igra ima jednu, takođe, važnu i ključnu ulogu jer je tada razvoj mozga negde najprogresivniji.
"Samim tim mi možemo negde blagovremeno da krenemo sa uključivanjem porodice u sistem rane intervencije i tada su efekti intervencije najbolji", savetuje Petkovićeva. 
Značaj roditelja u igriNaglašava da je zajednička igra benefit i za roditelja i za dete, ona je prosto značajna za razvoj deteta.

"Mi stalno govorimo o toj važnosti igre. Međutim, što se tiče roditelja to smo možda mogli da primetimo u ovoj kriznoj situaciji koliki je to značaj zapravo za roditelja u smislu da ih relaksira, jer igra je prosto za dete nešto prirodno, nešto što se odvija konstantno", kaže Jelena Petković.
Međutim, ukazuje i da za roditelja može da znači jedan od načina da se on poveže sa svojim detetom i da prosto izgradi neke kapacitete i veštine koje će mu kasnije značiti tokom razvoja deteta.
Kako ohrabriti roditelja da se igraPetkovićeva naglašava da je ohrabrivanje roditelja je veoma važno i kod dece tipičnog razvoja i kod dece kod kojih postoje određene poteškoće u razvoju, zapravo prilagoditi se aktivnom nivou igre deteta.

"Ideja je da postoje različiti nivoi igre, od jednostavnih do raznih nivoa, igre mašte i naprednih igara mašte. I tu, posebno govorimo o deci koja imaju poteškoća u razvoju u smislu da je važno prilagoditi se i pridružiti njihovom aktulnom nivou. To znači, da ukoliko je detetu neki zadatak ili igra preteška ili prelaka, ono možda neće dovoljno biti zainteresovano ili neće uživati u toj aktivnosti i neće mu biti zabavna",objašnjava Petkovićeva.
Takođe, ističe da jedna igračka, na primer knjiga, može biti značajan resurs i u jednostavnim igrama kod dece mlađeg uzrasta u smislu okretanja stranica knjige. Takođe, dodaje da ta knjiga može biti značajan predmet, odnosno igračka u nekim igrama kasnije na primer u ranim ili naprednijim igrama mašte, kada roditelji zajedno sa detetom mogu da glume likove iz te knjige.
Razigrano roditeljstvo pomaže i kada deca imaju teškoće u razvojuJelena Petković naglašava za RTS da sva deca zapravo uče kroz različite aktivnosti u toku dana i da je prvi način zapravo učenje kroz aktivnosti koje su za njih motivišuće, zabavne, koje preferiraju i vole. To su, kako kaže, uglavnom neke igrovne aktivnosti.

Drugi način je, dodaje psiholog, učenje kroz neke dnevne porodične rutine koje se ponavljaju iz dana u dan.
"Ideja je zapravo osnažiti roditelje. I u ovom mesecu roditeljstva poruka naša je da je roditelj u centru pažnje. I povodom toga, govorimo o pružanju podrške roditeljima i podsticajnom i pozitivnom roditeljstvu u smislu da profesionalci iz različitih sistema pružaju podršku porodici i roditeljima kako bi prepoznali potrebe deteta i bili osetljivi na njihove potrebe", poručuje Petkovićeva.
Ističe i da često govore o izvesnoj osetljivosti i responzivnosti prema detetu. To, ukazuje, uključuje i njegove potrebe za igrom.
"Dakle ta osetljivost ili senzitivnost za njihove potrebe je važna u svim aspektima života ali je važna i u igri. Igra je jedan sveobuhvatan proces i dete kroz igru zapravo razvija različite veštine iz različitih razvojnih domena. Tako u nekoj zajedničkoj igri sa detetom roditelji mogu da utiču na razvijanje njihovih socijalnih i komunikacionih veština, na razvoj grube i fine motorike, i to je jedan sveobuhvatni proces", zaključuje psiholog Jelena Petković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.