IT oprema porodilištu Narodni front

Izvor: RTS, 02.Nov.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IT oprema porodilištu "Narodni front"

U okviru akcije za obnovu porodilišta "Zajedno za bebe", koje su pokrenule Komercijalna banka i Fond B92, donirana je IT oprema porodilištu "Narodni front" u Beogradu.
Opremu čine četiri kompjutera, štampača i čitača kartica, rekla je na konferenciji za novinare v. d. direktora GAK Narodni front Snežana Rakić.

"Roditelji onog momenta kada se beba rodi, mogu da izvade sva lična dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da daju bebi ime u samom porodilištu", rekla je Rakićeva i dodala da je time pojednostavljen administrativni deo.
Istakla je da je do sada praksa bila da se u opštinama prijavi novorođeno dete, uz prisustvo oba roditelja, te da je plaćanjem administrativnih taksi i najmanje sedam sati slobodnog vremena oba roditelja oduzimalo dodatno vreme.
"Pojednostavili smo administrativne procedure, gde sada praktično na jednom mestu završavamo neke od bitnih dokumenata, izvod iz matične knjige rođenih, prebivalište i dobijanjem na kućnu adresu zdravstvene legitimacije, odnosno kartice", rekao je državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić.
Vekić kaže da je sve to praćeno jednom SMS porukom.
Dodao je da je problem to što je veliki broj roditelja prijavljen na drugim adresama pa to, kako kaže otežava posao jer na taj način "lutaju" dokumenti.
"Ovim putem apelujem na naše roditelje da daju prave adrese, da ne bi došlo do administrativnih problema oko isporuke dokumenata", rekao je Vekić.
Kaže da će se u narednom periodu oformiti tri radna mesta za prijavu novorođenčadi.
Preko hiljadu porodilja je prošlo kroz ovaj sistem, navodi i dodaje da očekuje da ćemo do sredine sledeće godine imati "uhodan sistem".
"Ova ustanova od Vlade Srbije dobila je tri miliona dinara za sređivanje kupatila i mokrih čvorova, da bi porodilje imale što bolje uslove", podsetio je Vekić.
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Miloš Popović najavio je da će još jedna elektronska usluga za građane do sredine ovog meseca biti realizovana.
Objasnio je da je reč o podnošenju zahteva za promenu zdravstvene knjižice za novu zdravstevnu knjižicu.
"Građani će celu proceduru moći da obave preko nacionalnog portala e-uprava i tu mogu da odaberu da li će nova zdravstvena knjižica da im stigne poštom na kućnu adresu ili da putem SMS poruke budu obavešteni kada tačno mogu da podignu svoju novu zdravstvenu knjižicu u svojoj filijali republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", rekao je Popović.
Predsednik upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić rekao je da je prikupljeno 30 miliona dinara i u potpunosti je opremljeno deset porodilišta.
Matić je dodao da će nastaviti sa ovom akcijom opremanja porodilišta, a ministarstvo i Vlada će raditi na automatizaciji i sistematizaciji i uvođenju e-uprave u potpunosti.
Iz fonda akcije "Zajedno za bebe", za projekat "Bebo, dobrodošla na svet", koji su pokrenuli Kabinet predsednika Vlade Republike Srbije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojeno je oko milion dinara i nabavljeno je ukupno 24 kompjutera, 24 čitača karica i 16 štampača.
Nabavljenom opremom opremljeno je devet matičnih službi u sedam gradova (Beograd, Sremska Mitrovica, Niš, Jagodina, Užice, Sombor i Loznica), kao i 13 porodilišta u 13 gradova Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zajedno za bebe: IT oprema za NF

Izvor: B92, 02.Nov.2016

Više od 7.000 beba rodi se godišnje u klinici Narodni front u Beogradu, a od poslednjih 2000 porođaja, 1000 beba prijavljeno je preko elektronskog sistema...U akciji za obnovu porodilišta "Zajedno za bebe", Komercijalna banka i Fond B92 donirali su 24 računara, 24 monitora i ostalu IT opremu porodilištu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.