I seoske domaćice radije „mese” gotove torte

Izvor: Politika, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I seoske domaćice radije „mese” gotove torte

U Velikom Gradištu već pet godina radi najveća fabrika torti na Balkanu, a šesta po veličini u Evropi

Veliko Gradište – U Velikom Gradištu već pet godina radi preduzeće „Eskom", najveća fabrika torti na Balkanu, a šesta po veličini u Evropi. Vlasnik i direktor Saša Pajkić (36) s ponosom ističe da 80 zaposlenih radi u tri smene, a uskoro će biti uposleno još njih 20.

– Imali smo dve prodavnice s prehrambenom robom, među kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su bile i torte drugih proizvođača. Dobro su „išle", pa sam pomislio da bi proizvodnjom ove poslastice mogla da se bavi i moja porodica. Najpre smo, za probu, umesili jednu tortu i odmah je prodali, a kad smo se u ovom slatkom zanatu uhodali, odlučio sam da kolače ponudim i prodavcima u susednom Požarevcu – priča nam Saša.

U ovoj porodičnoj fabrici Sašin otac Ratomir brine o finansijama, supruga Zorana je tehnički kontrolor, sestra Mirjana tehnolog. Sašinom tastu Zoranu Matoviću je u raspodeli posla pripalo staranje o magacinu, a svastika Ivana Ranković vodi komercijalne poslove. I mama Dušanka je na početku imala zaduženja u „Eskomu", a sada je posvećena domaćinstvu i unucima, šestogodišnjem Nikoli i petnaestomesečnom Iliji.

I pored čestih zahteva kupaca iz Rumunije, Bugarske i Crne Gore, Pajkić kaže da sada ne planira izvoznu ekspanziju. Trenutno, gradi još tri proizvodne hale, iz kojih će prve torte izaći za četiri meseca.

– Torte se odlično prodaju čak i u seoskim prodavnicama, iako postoji uvreženo mišljenje da se u ruralnim sredinama još drži do ručno pravljenih poslastica. Ne kažem da mlade domaćice ne znaju da umese ovaj desert, već da nemaju toliko vremena, a i mnogo je jevtinije da tortu kupe – ističe Saša.

Inače, na porodičnom jelovniku Pajkićevih torte nisu baš svakodnevno zastupljene, a kada žele da se oslade proizvodima iz palete „Eskoma", onda je na stolu pravo šarenilo, jer svaki član porodice ima svog „slatkog favorita".

– Gotovo uvek izaberem „kinder tortu", jer je ova kremasta poslastica baš po mom ukusu, a i sam sam je kreirao: rekao sam kakvu bih tortu voleo da pojedem, a tehnolozi – moja sestra i njena koleginica Mirjana Mihajlović bacile su se na posao. Moju želju su pretočile u dvanaest varijacija torti, ali je tek trinaesta, barem što se mene tiče, bila pun pogodak. I većina kupaca je takvog mišljenja, što potvrđuje podatak da se „kinder torta" već pet godina odlično prodaje – kaže nam Saša i dodaje da ovdašnji sladokusci, ako je suditi po tražnji, preferiraju čokoladne i voćne torte, a traže se i one posne. Zato ne čudi da su u magacinima „Eskoma" gajbice pune zamrznutih jagoda, bresaka, kajsija i višanja, koje čekaju da budu „ugrađene" u torte.

Sašin stariji sin Nikola (6) već pokazuje afinitet za biznis svoje porodice i spremno nam kaže da najviše voli bajadere „mejd in Eskom".

– Treba da ga vidite „u akciji": tako slatko kusa poslastice da naprosto mami svakog ko ga gleda da mu se pridruži. U njegovim godinama,janisam pokazivao sklonosti ka kolačima, a kad sam odrastao, od svih „slatkiša" najviše sam zavoleo jagnje pod sačem, a ta strast me i danas drži. Volim i jela sa roštilja, rado ih pripremam i ukućanima i prijateljima – otkriva nam svoje gastronomske afinitete Saša Pajkić, vlasnik „najslađe fabrike" u Velikom Gradištu.

Jovica Danilović

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.