I roditelji čekaju školsku godinu

Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I roditelji "čekaju" školsku godinu

Početak težak, i za đake i za roditelje

Beograd -- Kraj avgusta i početak školske godine donose roditeljima velike novčane brige, jer treba opremiti decu za polazak u školu.

Za kupovinu udžbenika, školskog pribora i odela za jednog prvaka potrebno je izdvojiti najmanje polovinu prosečne plate u Srbiji. Za razliku od cena udžbenika, koje su u skoro svim radnjama jednake, cene školskog pribora variraju. Najjeftiniji je na "kineskim pijacama", zatim u hipermarketima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i gradskim knjižarama, a najskuplji u privatnim radnjama.

Tako, na primer, za đačku torbu treba izdvojiti od 300 do 8.000 dinara, cene pernica se kreću od 100 do 1.800 dinara, sveska se može kupiti za 10, ali i za150 dinara. Grafitne olovke koštaju od 9 do 33 dinara, a drvene bojice od 30 do 660, u zavisnosti od veličine pakovanja.

To znači da za najjeftiniju varijantu roditelji moraju izdvojiti oko 1.500 dinara za jedno dete.

U knjižari Zavoda za udžbenike, koja je jedna od najbolje snabdevenih u Beogradu, kažu da se ljudi ove godine više opredeljuju za kupovinu školskog pribora u knjižarama, dok je prethodnih godina situacija bila drugačija, kada su uglavnom kupovali na pijacama.

Učitelji i nastavnici savetuju roditelje da ne žure sa kupovinom školskog pribora, već da sačekaju početak školske godine, kada će dobiti spisak svega što je potrebno za nastavu.

Lončar: Ideja dobra, ali skupa

Ministar prosvete Zoran Lončar podržao je danas ideju o uvođenu besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola, ali je rekao da ta ideja ima i svoju cenu.

"Podržavam takvu ideju, koja ima svoju socijalnu dimenziju, ali isto tako ima i ekonomsku dimenziju. Treba biti realan i videti da li zaista Srbija ima budžetske mogućnosti za realizaciju takve ideje", rekao je Lončar novinarima u Sremskim Karlovcima.

Dodao je da Ministarstvo prosvete nije nadležno za formiranje budžeta Srbije i poručio da to pitanje treba postaviti Ministarstvu finansija.

Besplatni udžbenici se učenicima svih razreda osnovnih škola distribuiraju u Hrvatskoj. Iz budžeta je u Hrvatskoj za oko 8,5 miliona udžbenika za 450.000 đaka ove godine izdvojeno 377 miliona kuna, što je oko četiri milijarde dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.