Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Hrvatska tvrdila da SRJ nije član UN

Tvrdnju da je Međunarodni sud pravde nenadležan za tužbu koju je 1999. godine Hrvatska podnela protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog navodnog genocida, pravni zastupnici Srbije juče su pred Sudom u Hagu dokazivali činjenicom da je sama Hrvatska u to vreme tvrdila da SRJ nije članica UN.

Članstvo u UN nužan je uslov za nadležnost Međunarodnog suda pravde, najvišeg suda svetske organizacije.

Glavni pravni zastupnik SRJ, profesor Tibor Varadi naznačio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << današnji stav Hrvatske da je sud nadležan za njenu tužbu u suprotnosti sa stavom zvaničnog Zagreba između 1992. godine i 2000. godine, kada je „u svakoj prilici" negirao da je SRJ nasledila članstvo u UN od SFRJ. Insistiranje vlasti Slobodana Miloševića u istom periodu da postoji pravni kontinuitet između SFRJ i SRJ i da je SRJ nasledila mesto bivše federacije u svetskoj organizaciji bilo je posledica „pogrešnog i tvrdoglavog" političkog stava, podvukao je Varadi.

On je podsetio da su, posle demokratskih promena 2000. godine, nove vlasti SRJ smesta promenile taj stav i zatražile prijem u UN, te da je u novembru te godine SRJ postala nova članica svetske organizacije. U osvrtu na tvrdnju Hrvatske da su vlasti SRJ bile umešane u agresiju i genocid u toj zemlji i BiH, Varadi je uzvratio konstatacijom iz jedne presude Haškog tribunala da su oružane snage Hrvatske učestvovale u ratnim sukobima na teritoriji susedne suverene države BiH.

Napominjući da su i Hrvatska i Srbija znatno unapredile odnose od ratnih godina, Varadi je postavio pitanje šta bi dobro donela rasprava o suštini hrvatske tužbe ukoliko bi se sud oglasio nadležnim.

Kozastupnik Srbije Vladimir Đerić podsetio je da se Međunarodni sud pravde oglasio nenadležnim za tužbu Srbije protiv zemalja NATO zbog nelegalne upotrebe sile tokom bombardovanja SRJ 1999. godine, uz obrazloženje da SRJ tada nije bila članica UN.

Ako bi sada odlučio drugačije, „dao bi Srbiji dva različita odgovora na isto pitanje" - da li je SRJ 1999. godine imala pristup Međunarodnom sudu pravde kao članica UN i potpisnica Konvencije o genocidu ili ne, naglasio je Đerić.

Srbija je juče završila iznošenje argumenata, a završne reči danas će dati zastupnici Hrvatske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.