Hrabre i uporne preduzetnice Zlatiborskog okruga

Izvor: RTS, 02.Jun.2019, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrabre i uporne preduzetnice Zlatiborskog okruga

Projekat "Mediji u funkciji podsticanja ženskog preduzetništva" realizovan je u organizaciji Foruma žena u Prijepolju uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.
Četrdesetak žena učestvovalo je u ovom projektu, od kojih su četiri preduzetnice sa teritorije Zlatiborskog okruga dobile opremu za pokretanje sopstvenog posla – otvaranje vrtića, kozmetičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << salona, proizvodnju sapuna od lekovitog bilja i uzgoj šipurka.

Dobre ideje, stručna pomoć i finansijska podrška za nabavku opreme, bile su podstrek da se posle višegodišnje potrage za poslom, okušaju u novom i za njih nepoznatom, preduzetničkom poslu.
"Dobijem otkaz za vreme bolovanja i onda, šta ću. Neće više niko da me primi na posao, imam dosta godina. Onda me je sestra podstakla da nešto krenem sama", kaže Sanela Rvović iz Nove Varoši.
Aida Martinović-Avdić iz Nove Varoši, sestra Sanele Rvović, kaže da je srećna što njih dve provode vreme zajedno.
"Ja sam srećna što je tako, a drugo, nalazim se tu, u njenom okruženju. Znači mi druženje sa ljudima, znači mi izlazak iz kuće a i naravno, pomoć njoj", kaže Aida Martinović-Avdić.
Za neke od njih sada već pozitivno iskustvo u preduzetničkim vodama, potvrda su ispravne odluke, koju će nadaju se, preneti i na druge.
"Nisam mogla da nađem posao, a moja rođaka jako voli da radi sa decom, i onda smo došle na ideju da otvorimo dečju igraonicu", kaže Mirela Brbović iz Prijepolja.
Aida Brbović-Dautović, rođaka Mirele Brbović, dodaje da bi u svoj posao rado uključile još nekoga.
"Ako bude u narednom periodu kao do sada, želimo da pronađemo neki veći prostor i da naravno, angažujemo još nekoga", rekla je Dautović.
Osnaživanje, informisanje i upoznavanje žena sa mogućnostima preduzetništva, deo je višegodišnjeg projekta Agencije Ujedninjenih nacija i Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost.
"Sve aktivnosti postaju vidljive putem medija, a najvažnije je da promovišemo uspešne žene, kao primer dobre prakse, jer ništa tako dobro se ne prima kao dobar primer", kaže predsednica UO Foruma žena iz Prijepolja Mileva Malešić.
Olja Janković-Leković iz Agencije UN za rodnu ravnopravnost u Srbiji poručuje da je svrha Projekta da se kroz medije osnaži uloge žene u preduzetništvu na svim društvenim nivoima.
"Cilj ovog projekta Foruma žena Prijepolja je da kroz medije pojačaju ulogu koju žene u preduzetništvu koje mogu da imaju u sveukupnom razvoju društva i doprinesu ekonomskom razvoju na lokalu", ističe Leković.
Sa tendencijom povećanja broja zaposlenih, njihovi poslovni poduhvati, za sada su skroman, ali značajan doprinos, unapređenju ženskog preduzetništva, u seoskim i gradskim sredinama na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.