Homen najavio razgovore sa Ministarstvom finansija

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen najavio razgovore sa Ministarstvom finansija

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen ponovio je danas na sastanku sa predstavnicima štrajkača u pravosuđu ponudu za povećanje zarada koja je ponovo odbijena, rečeno je u Sindikatu pravosuđa Srbije.

"Na sastanku u Palati pravde zaposleni su odbili predlog Ministarstva za povećenje zarada od 30 odsto i smanjenje raspona zarada u državnoj administraciji. Homen je ponovio da je to maksimum koji Ministarstvo pravde može da ponudi i najavio da će eventualna >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nova rešenja potražiti u saradnji sa Ministarstvom finansija", kazala je agenciji Beta sekretarka sindikata Slađanka Milošević.

Prema njenim rečima, na jednosatnom sastanku koji se ne može nazvati pregovorima, štrajkači su podržali Pregovarački tim sindikata. "Pregovori se mogu održati posle konsultacija među ministarstvima i nove ponude", kazala je ona i dodala da se generalni štrajk nastavlja.

Sindikat je ranije danas pismom zatražio pomoć od Međunarodne konfederacije rada pravosuđa (Eurofedop) u aktuelnim pregovorima za Ministarstvom pravde i Vladom Srbije, ali i u uspostavljanju socijalnog dijaloga. "Sindikat pravosuđa Srbije godinama unazad pokušava da resornom ministarstvu, kao i Vladi Srbije, ukaže na težak materijalni položaj pravosudne administracije", navedeno je u pismu i obrazloženo da su zarade sudske administracije iste od 2006. godine. "Bez obzira na ekonomsku krizu, pojedini korisnici budžeta dobijali su povišice. Zbog svega toga, pravosudna administracije stupila je u generalni štrajk", navedeno je pismu objavljenom na sajtu Sindikata pravosuđa.

Sindikat pravosuđa je izneo još niz zamerki i optužbi protiv Ministarstvo pravde, između ostalog da predlogom kojim zaposlenima nudi 30 odsto povećanja zarada "pokušava da obmane zaposlene", kao i da huška "građane na pravosudnu administraciju kao neradnike", ali i da ih zavađa sa sudijama i tužiocima. "I ono što je najgore, dok traje štrajk, Ministarstvo pravde ucenjuje zaposlene tako što onima koji ne štrajkuju nudi stimulaciju u iznosu nešto nižem od 30 evra, a onima koji štrajkuju da neće platiti ni zarađeno. Služe se ucenama, pretnjama i neistininama. Ovo je nedopustivo i nečuveno, posebno što Ministarstvo pravde na taj način krši zakon i prava zaposlenih da se udružuju", navedeno je u pismu uz poziv evropskim sindikalcima da posreduju u razgovorima.

Zaposleni u sudovima i tužilaštvima od 11. oktobra štrajkuju uz minumum procesa rada koji su utvrdile starešine sudova i javni tužioci u dogovoru sa predstavnicima sindikata. Rade se predmeti koji su već započeti i hitni slučajevi. Republički odbor Sindikata pravosuđa 15. oktobra je odbio ponudu Ministarstva pravde i odlučio da nastavi štrajk i podnese prijavu protiv Ministarstva zbog saopštenja da zaposleni u pravosuđu neće primiti stimulacije ako nastave štrajk.

Ministarstvo pravde je Sindikatu ponudilo da se najmanje plate državnih službenika i nameštenika od 1. januara povećaju za 30 odsto i stimulaciju od 3.000 dinara, uz istovremeno smanjenje najvećih plata u državnoj administraciji i raspona zarada. Takođe, Ministarstvo je obećalo da će kontrolisati dodatke za ostvarene rezultate, kao i da će izdvojiti 440 miliona dinara za nagrade u budžetu za 2011. godinu. Taj novac bi se, kako se navodi, prikupio većom naplatom sudskih taksi.

Prema oceni sindikata, smanjenjem raspona deo zaposlenih u pravosuđu primao bi niže zarade nego sada. Sindikat pravosuđa traži da zaposleni u administraciji imaju osnovicu kao sudije i tužioci od 28.000 dinara. Sada je zarada zaposlenih u pravosudnoj administraciji između 16.000 i 21.000.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.