Holandija deportuje bivšeg špijuna SFRJ

Izvor: BKTV News, 19.Okt.2013, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija deportuje bivšeg špijuna SFRJ

Holandsko Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da deportuje bivšeg jugoslovenskog špijuna, koji je poslednje 33 godine živeo u Holandiji, uz obrazloženje “da je sada bezbedno za njega da se vrati kući”, javili su holandski mediji.
Bivši tajni agent Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobegao je u Holandiju 1973. godine nakon što je odbio da izvrši ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji, javila je holandska državna televizijska stanica NOS. Mitrićev advokat rekao je holandskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << agenciji ANP da će se žaliti na ovu odluku, po kojoj mora da napusti zemlju do 26. aprila jer, kako kaže, u Srbiji se protiv Mitrića još može podici optužba za dezertiranje.
Mitrić (62) je 1973. godine na Badnje u Amsterdamu pucao na petoricu zemljaka za koje je kasnije tvrdio da su poslati da ga ubiju i da je reagovao u samoodbrani. Trojica su podlegla povredama, a on je zbog toga odležao u holandskom zatvoru punih 13 godina.
On je kasnije objasnio da je dezertirao iz tadašnje jugoslovenske tajne službe koja mu je dala u zadatak da ubije jednog političkog protivnika tadašnje SFRJ u Briselu. Međutim, on je, tvrdi, tog čoveka umesto da ubije, upozorio na ono što mu sprema. I zbog toga se našao na meti ubica u Amsterdamu.
Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu zbog ubistava, i dalje je ostao u pritvoru, jer su holandske vlasti htele da ga proteraju u otadžbinu, ali se on uz pomoć svojih advokata stalno žalio na tu odluku.
U međuvremenu živeo je u Amsterdamu od socijalne pomoći, a 1992 godine se oženio sa slikarkom Iris de Vries, sa kojom je bio u braku sve do njene smrti, 2006. godine. Tada je ponovo ostao bez ikakvih prihoda i bio je ovisan o svojim dobročiniteljima i tantijema koje je dobijao od jedne izdavačke kuće koja je izdala knjigu o njegovom životu.
Izvor: Vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.