Hiljadu i po lekara ostaje bez licence?

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljadu i po lekara ostaje bez licence?

Predloženim Pravilnikom, broj bodova koje lekari moraju da sakupe da bi obnovili licencu smanjuje se sa 24 na 20 bodova. Međutim, i po tim uslovima, oko 1.500 lekara moglo bi da izgubi dozvolu. Ministarstvo zdravlja traga za rešenjem.
Prvog dana Nove godine oko dvadeset hiljada lekara moraće da obnovi licencu za rad. Prve procene su da 15 odsto njih neće uspeti to da učini zbog nedovoljnog broja bodova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Sadašnji zakon predviđa da onaj ko ne obnovi licencu može da radi uz prisustvo mentora, što na terenu nije nešto što se može lako implementirati, da li se to može izvesti u sredinama gde postoji samo jedan lekar, u malim ambulantama", kaže direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović.
Tragajući za rešenjem, Ministarstvo zdravlja predlaže izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čije usvajanje očekuje krajem godine.
"Radimo na utvrđivanju procedura koje će biti deo predloga Nacrta zakona, a što će, između ostalog, biti regulisano Pravilnikom o načinu i uslovima vraćanja prava na licencu. Predviđeno je da lekar koji je ostao bez licence polaže ispit znanja pred mešovitom stručnom komisijom", saopštava Ministarstvo zdravlja.
Lekarima je za obnavljanje licence neophodno stručno usavršavanje, koje uglavnom finansiraju farmaceutske kuće. Nije malo onih koji su prinuđeni da to sami čine. Međutim, ima i onih koji usavršavanje nisu shvatili kao svoju obavezu.
"Suština naših kurseva koji su u principu besplatni jeste što nose mali broj bodova. Veći kursevi koštaju, što je nužno u organizaciji dovođenja ljudi. Ima određenih troškova, a onda nije rešeno kako da to refundirate i dobijete novac da biste otišli na neki veći kurs", kaže doktor Miloš Žarković iz Kliničkog centra Srbije.
Svaka ustanova ima mogućnost da poput Doma zdravlja "Palilula" ima svoj pravilnik koji određuje ko, kada i na koji način može da ide na stručno usavršavanje.
To može da motiviše nesavesne lekare koji ne shvataju značaj kurseva, a ujedno i da spreči zloupotrebu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.