Heroj koji je oduševio Tita i spasio čast Beograda

Izvor: RTS, 17.Jun.2017, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heroj koji je oduševio Tita i spasio čast Beograda

Kad su diplomate u poseti nekoj zemlji, bezbednost je na najvišem nivou. Tako je bilo i pre 40 godina kada je Beograd na današnji dan ugostio više od 30 delegacija Konferencije za ekonomsku bezbednost i saradnju - KEBS. Ipak, veliki događaj mogla je da ugrozi otmica aviona.
Dok su diplomate pregovarale u Sava centru, u Surčinu se odvijala prava drama. Da nije bilo njega, u svet bi o Jugoslaviji kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizatoru skupa KEBS-a otišla negativna slika. Đorđe Holjac je čovek koji je spasio čast Beograda.

"Sa unutrašnje linije Varna-Sofija avion je otet, i otmičar dolazi u Beograd da otme kerozin i nastavi put za Zapadnu Nemačku. Tada je Tito konsultovan a on je rekao: energično i bez žrtava. Šta znači energično - ne može dalje, ali da niko ne sme da bude ranjen a još manje smrtno pogođen", kaže inspektor u penziji Đorđe Holjac.
Otmičar, sin bugarskog policajca, zahvaljujući tajnoj i efikasnoj operaciji jugoslovenskih bezbednosnih službi, brzo je razoružan.  
"Ovo se sve završilo za dva sata i Tito se oduševio. Išao je kod Brežnjeva i Kartera i pričao 'ovi vaši Delta odredi ništa ne rade, a vidi moje specijalce'", napominje Holjac.
Iako, kaže, nema dokaza, veruje da je to bio test na koji je Bugarska stavila Jugoslaviju. 
"Ali kako to baš da se desi prva otmica i baš u Beogradu u vreme KEBS-a, malo je ovako...ne treba čovek policijski nos da ima i da razmišlja da shvati. To se tada nije govorilo iz bezbednosnih razloga, zbog političkih odnosa o tome nije bilo uputno da se priča", napominje Holjac. 
A danas ovog inspektora na dramu podseća samo orden kojim ga je Tito odlikovao za hrabrost. Ček od 5.000 dinara odavno je potrošio.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TITOV HEROJ Ovaj čovek je akter najveće drame koja se dogodila na NEBU IZNAD BEOGRADA

Izvor: Blic, 17.Jun.2017

Pre 40 godina kada je Beograd ugostio više od 30 delegacija Konferencije za ekonomsku bezbednost i saradnju - KEBS, bezbednost je, kao uvek u sličnim situacija, bila na najvišem nivou. Ipak, veliki događaj mogla je da ugrozi otmica aviona...Dok su diplomate pregovarale u Sava centru, u Surčinu se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.