Izvor: Blic, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hektar nove šume pet hiljada evra

Za sanaciju hektara šuma, izgorelih u požarima koji su prethodnih dana buktali širom Srbije, potrebno je oko 5.000 evra, procene su Javnog preduzeća "Srbijašume".

Direktor sektora za šumarastvo, lovstvo i zaštitu životne sredine u tom preduzeću Predrag Aleksić rekao je da izgorela drvna masa više nije odgovarajućeg kvaliteta i da od nje neće biti mnogo koristi za industrijsku preradu, a ni za ogrev.

Troškovi izvlačenja izgorele drvne mase iz šuma su od 3.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 4.000 evra, a ona se mora ukloniti, jer je pogodna podloga za razvoj štetočina koje bi se, u suprotnom, proširile na zdravu šumu, kazao je on. Na takvom zemljištu, čije su fizičke i hemijske osobine narušene, biljke će se teže primati, što iziskuje dodatne troškove, jer je neophodno pripremiti zemljište za sadnju ili koristiti sadnice s busenom, pa je za sadnju na hektaru neophodno od 1.300 do 1.500 evra.

Prema rečima Aleksića, najveći problem je što će biti potrebno od 30 do 50 godina da se formiraju šume, kakve su bile pre požara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.