Grčke vize na vreme za svakog

Izvor: Blic, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčke vize na vreme za svakog

Iako se proteklih dana teško zakazivao termin za predaju dokumenata za dobijanje grčke vize, u konzulatu ove zemlje u Beogradu kažu da građani Srbije ne treba da paniče, jer su termini za maj, jun, jul i avgust i dalje nepopunjeni.

Tako je grčki konzulat jedan od retkih u Beogradu čiji su termini u maju i junu slobodni, dok su u francuskom, italijanskom i španskom konzulatu termini za predaju dokumenata za vizu popunjeni nekoliko meseci unapred.

- Ne bih da govorim o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugim konzulatima, ali ću samo reći da su naši kapaciteti da dnevno primimo i obradimo čak 900 pasoša, dok pojedini konzulati drugih zemalja mogu da obrade svega stotinak takvih dokumenata. Zato molimo građane da ne budu u panici, jer smo sve uradili kako bi svako ko želi na vreme dobio vizu i normalno otputovao u Grčku - kaže za „Blic" Vasilis Vikas, šef konzularnog odeljenja Ambasade Grčke u Beogradu.

Po njegovim rečima, svako ko je na primer zvao u sredu ove sedmice, već u ponedeljak mu je bio zakazan termin za predaju dokumenata za vizu.

- Prošle godine smo tokom leta, krajem jula i početkom avgusta, dnevno primali i po 13.000 poziva, i svako od potencijalnih turista je mogao da na vreme dobije termin za predaju dokumenata za vizu. Tada je svako ko je pozvao naš kol centar termin za predaju dokumenta dobijao u roku od 12 dana, pa ne vidim da će se nešto i ove godine promeniti. Grčka ambasada će već od ponedeljka rešiti i problem oko nemogućnosti da se dobije operater. Sličan je problem bio i prošle godine, ali ne u aprilu kao ove godine, nego tek sa početkom leta, kad smo povećali broj operatera. Takođe, prošle godine građanima kojima su bili napumpani telefonski računi, jer su više puta zvali kako bi zakazali termin, na kraju meseca „Telekom" im je vratio deo novca. Ukoliko se to dogodi i ove godine, takođe ćemo tražiti od ove kompanije da to ponovi - kaže Vikas.

Vikas naglašava da je tokom leta prošle godine grčki konzulat izdao 50.000 individualnih viza, a da je još 150.000 ljudi dobilo grupne vize preko agencija.

- Mi sigurno nismo uveli termine za predaju dokumenata kako bismo građanima Srbije otežali, već smo time samo želeli da im olakšamo uzimanje viza - tvrdi Vasilis Vikas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.