Da li je Spasovdan po Ustavu?

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Spasovdan po Ustavu?

Beograd -- Udruženje "Ateisti Srbije" podnelo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta Beograda zbog dela o proslavi gradske slave Spasovdana .

To udruženje traži ocenu ustavnosti i zakonitosti članova 10 i 75 stav 1 Statuta grada Beograda, koji propisuju proslavu gradske slave, s obzirom na to da su isti u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije (član 11), sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o glavnom gradu.

U spornom Statutu, za gradsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slavu se proglašava Spasovdan (Vaznesenje Gospodnje), dok se na zvaničnom sajtu grada Beograda daje obrazloženje da je u pitanju više srpska, nacionalna, nego verska institucija.

"Time se svim stanovnicima grada Beograda, bez obzira na nacionalnu i versku (ne)pripadnost, za zvaničnu proslavu njihovog grada proglašava dan kada se „Isus vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca". Na ovaj način se, u gradu Beogradu, pravoslavlje uspostavlja kao državna religija, jer se jedan verski običaj uspostavlja kao gradski, zajednički za sve stanovnike Beograda", navode "Ateisti Srbije".

U saopštenju tog udruženja navodi se da svaka verska ili nacionalna zejednica ima pravo da svoje praznike i svetkovine proslavlja slobodno i neometano u svom gradu, ali da je "nedopustivo da se proslava jedne verske zajednice proglašava zvaničnom, kao i da funkcioneri Grada učestvuju u njima u svojstvu službenih lica".

"Obredi kao što su litije pravoslavnih sveštenika, osvećenje žita i slavskog kolača, zatim molitve u pravoslavnim crkvama, nošenje krstova i pravoslavnih ikona nikako se ne mogu proglasiti simbolima glavnog grada i svih njegovih stanovnika", dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se da "očigledno je da je ovakva proslava isključivo verski praznik, te je, kao takav, u direktnoj suprotnosti sa članom 11 Ustava, koji kaže da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ateisti: Spasovdan neustavan

Izvor: Mondo, 23.Nov.2011

"Ateisti Srbije" podneli su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti članova Statuta grada Beograda koji propisuju proslavu gradske slave - Spasovdana, saopšteno iz tog udruženja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.