Građani u ministarskim foteljama

Izvor: RTS, 22.Sep.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani u ministarskim foteljama

"Dani evropske baštine" održavaju se svake godine u skoro 50 evropskih zemalja. Bude tu više od 70.000 događaja koje poseti oko 30 miliona građana. Istim povodom u Srbiji institucije su otvorile vrata za građane, "fiće" su opet krasile centar Beograda, a u Zemunu je otvorena "Dečja pijaca".
Sednica Vlade danas je bila neformalnija nego obično i u drugačijem sastavu. Dok su građani sa mesta ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << slušali o burnoj istoriji zgrade Vlade, imali su dovoljno vremena da procene – da li su ministarske fotelje udobne.

Nekima su bile odlične, kažu – nikad udobnije; neki ipak ne bi voleli da budu na njihovom mestu.
Teško je, naporno, komplikovano, nije lako, kaže jedna građanka. Druga pak ističe da je u zgradu Vlade došla kako bi se upoznala sa našim kulturnim nasleđem.
"Građani su najviše zainteresovani da vide salu za sednice, to gde se ministri okupljaju. Mi se trudimo da ih zainteresujemo nekom pričom o istorijatu zgrade, iznesemo umetnička dela koja se nalaze u zbirci Vlade RS", rekla je Kristina Golubović iz Pres-službe Vlade Srbije.
Govornica u sali za novinare mnogima je dobro poznata, ali osim nje, pažnju su privukli tek raspakovani pokloni iz Indije. Ali i oni koji su već izloženi. U kolekciji su uspomene bivših ministara, ali i darovi adresirani na sadašnje zvaničnike.
"Impresionirana sam ovom sobom za poklone. Odelo koje je dobila premijerka Ana Brnabić, to mi je prvo zapalo za oko", kaže jedna posetiteljka.
Umesto šetnje institucijama, drugi su birali dečju pijacu. Mališani iz vrtića i škola bili su domaćini i izložili su svoje radove. Za njih su organizovane različite radionice i takmičenja.
Neka od dece došla su zbog sportskih dešavanja ili plesnih nastupa, druga da prodaju ono što su napravila i od tog novca, na primer, kupe igračke za vrtić.
"Može se naučiti svašta, da se zdravo živi, da se kupuje domaće, da se uvažava tuđi rad i trud koji se izlaže na našim pijacama. Tu nema ograničenja u godinama, zakupci su i bake i deke od 80 godina", ističe Predrag Jeremić, izvršni direktor JKP "Gradske pijace".
Na drugom kraju grada izloženi su oldtajmeri. Popularni automobili iz sredine prošlog veka sada su samo simbol jednog vremena. Zato su se "fićisti" možda i prepoznali u ovogodišnjem sloganu "Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Srbije otvorila vrata za građane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2018

Povodom manifestacije "Otvoreni dani evropske baštine", koja se ove godine održava pod nazivom ''Umetnost deljenja'', za građane su otvorena vrata Vlade Srbije...Posetioci su danas mogli da čuju priču o burnoj i bogatoj istoriji zdanja u Nemanjinoj ulici koje je prvobitno bilo sedište Ministarstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.