Građani čuvaju banjsku imovinu od propasti

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani čuvaju banjsku imovinu od propasti

Rehabilitacioni centar u Bogutovčoj banji već pet godina je zatvoren, čeka novog vlasnika, ali tender još nije ni raspisan. Dok se sudbina banje ne reši, banjsku imovinu od vandala i korova čuvaju meštani, da bi, kako kažu, gosti imali gde da se vrate.
Banjska infrastruktura svela se na oronulu zgradu termalnog kupatila, ali život u banji, kako meštani ističu, nije i neće stati dok oni brinu o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njemu.

"Malo smo ovaj zid, klupe, sve smo očistili, sredili malo, ako budemo mogli ispred da sredimo, da živne banja. Svi su ovde gradili kuće, sobe za izdavanje, mi smo prodavali sir, kajmak, od toga smo živeli, sada nema ništa", priča Milanka Banjanac, meštanka Bogutovačke banje.
Zora Borisavljević i još desetak njenih komšija u svoje apartmane uložili su sav kapital stečen u inostranstvu. Od svojih sredstava održavaju i banjsku imovinu.
"Ne možemo neku veliku investiciju da koristimo jer sutra će neko da dođe da kupi i pita šta ćete vi tu, ali gledaćemo koliko možemo da sredimo, šta možemo da sredimo, sredićemo", dodaje Zora Borisavljević.
Puste ulice u ovom malom mestu ušuškanom ispod Čemerna već bi, kažu, uveliko bile pune gostiju da hotel i ambulanta nisu pod katancem.
"Činimo sve ali propada, nema ništa da radi, imali bi sve i naroda i svega. Ovako, ako se ne otvori, odoh i ja i moje troje dece", kaže Milica Banjanac, meštanka Bogutovačke banje.
Neizvesnost i sudbina Bogutovačke banje pogađa ne samo meštane već i pacijente koji u tu banju iz svih karajeva Srbije i inostranstva dolazili i po 30 godina. Pet godina je na gubitku i gradska kasa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.