Grad usvojio odluku o razrešenju

Izvor: B92, Beta, 04.Jun.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad usvojio odluku o razrešenju

Beograd -- Gradsko veće Beograda usvojilo je, na predlog gradonačelnika, odluku o razrešenju direktorke DZ Novi Beograd Katerine Vekić, saopšteno je iz Uprave grada.

Predlog rešenja dostavljen je Skupštini grada na usvajanje, a u njemu se navodi da su, uvidom u informaciju o inspekcijskom nadzoru zdravstvenog inspektora izvršenog 29. maja u DZ "Novi Beograd" utvrđene nepravilnosti u radu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da ranije danas da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od gradskog veća zatražiti da Skupštini grada predloži smenu direktorke Doma zdravlja Novi Beograd, i da će to učiniti zbog svega što se desilo u toj ustanovi i na osnovu nalaza inspekcije koji ukazuju da je u radu Doma zdravlja u stručnom i tehničkom delu bilo jasnih nepravilnosti.

"Mora da postoji red i moralna odgovornost iako u samom događaju nema lične odgovornosti direktorke, ali to se desilo u njenoj instituciji i tu se priča završava", kazao je Đilas.

Đilas je zatražio smenu direktorke Doma zdravlja zbog smrti šesnaestomesečne bebe.

Stanković: Skandalozan izveštaj

Izveštaj Ministarstva zdravlja o slučaju bebe koja je umrla od meningitisa je skandalozan, ocenio je za B92 patolog i sudski veštak Zoran Stanković.

Šesnaestomesečna N.T. kremirana je juče na Novom groblju. Podaci inspekcije koja je sprovedena u Domu zdravlja Novi Beograd prosleđeni su tužilaštvu i lekarskoj komori Srbije radi utvrđivanja krivične i etičke odgovornosti.

U javnosti se čuju mnogobrojni komentari o tome kako je moguće da su poštovane stručne procedure u lečenju, a da u isto vreme bude ozbiljnih propusta u medicinskoj dokumentaciji i optužbi roditelja da su podaci u zdravstvenom kartonu prepravljani.

Patolog i sudski veštak Zoran Stanković rekao je, gostujući u emisiji "Uvećanje” B92 Info kanala, da će istina o smrti šesnaestomesečne bebe i odgovornosti lekara moći da se utvrdi najranije 15 dana od njene smrti pošto je potrebno toliko vremena da bi se obavile sve stručne analize.

On je rekao da je saopštenje Inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja kojim je konstatovano poštovanje predviđenih stručnih procedura tokom postavljanja dijagnoza i lečenja preminule devojčice, ali i ozbiljni propusti u medicinskoj dokumentaciji, skandalozno.

"Zbog tog saopštenja neko bi trebao da podnese ostavku ili da bude smenjen. Jer ako se krene u sudsko-medicinsko veštačenje u slučaju lekarske greške, zasniva se pre svega na medicinskoj dokumentaciji koja je formirana tokom pregleda, nakon lečenja ili u toku kontrolnog pregleda do završnog dokumenta kao što je obdukcioni nalaz”, objašnjava on.

"Onda je sada čudno da su primećene nepravilnosti ili nedostaci u medicinskoj dokumentaciji, a da nema greške u lečenju”, kaže Stanković.

Predsednica Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević smatra da do grešaka u lečenju najčešće dolazi zato što naš zdravstveni sistem nema usvojene obavezujuće protokole prema kojima bi lekari morali da postupaju kada pacijent dođe kod lekara.

Prema njenim rečima, uvođenje protokola bi poboljšalo dijagnostiku i sigurnost lečenja, ali i skinulo odgovornost sa lekara.

"Da bi pacijent bio zaštićen, da bi bila zaštićena javnost, da bi postupak bio kraći, neophodni su protokoli”, smatra Radosavljevićeva.

Pred sudovima časti Lekarske komore Srbije sada je 250 predmeta, a prve presude očekuju se u julu.

Možete pogledati snimak emisije "Uvećanje" o lekarskim greškama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

A znala je samo da kaže: Mama!

Izvor: Glas javnosti, 04.Jun.2009

BEOGRAD - Na Novom groblju juče je, tačno u 13 časova, na večni počinak ispraćena šesnaestomesečna Natalija Tešić, koja je nemarnošću lekara umrla od meningitisa. Među prisutnima samo muk, suze, neverica dok izlaze polako jedno po jedno iz kapele. Baka, skrhana bolom, sa slikom u ruci tiho...

Nastavak na Glas javnosti...

Đilas danas predlaže smenu direktorke Doma zdravlja

Izvor: 24sata, 04.Jun.2009

Đilas je rekao da će to učiniti zbog svega što se desilo u toj ustanovi i na osnovu nalaza inspekcije koji ukazuju da je u radu Doma zdravlja u stručnom i tehničkom delu bilo jasnih nepravilnosti.

Nastavak na 24sata...

Usvojen predlog o smeni direktorke DZ Novi Beograd

Izvor: EMportal, 04.Jun.2009

Gradsko veće Beograda usvojilo je danas predlog gradonačelnika Dragana Đilasa o smenjivanju direktorke Doma zdravlja Novi Beograd Katerine Vekić, saopštila je gradska uprava.

Nastavak na EMportal...

Izveštaj zdravstvene inspekcije stigao u Tužilaštvo

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 10:37

Izveštaj inspekcije Ministarstva zdravlja o postupanju lekara prema šesnaestomesečnoj N. T. juče je stigao u Četvrto opštinsko tužilaštvo u Beogradu koje vodi predkrivični postupak, saznanje „Blic”...- Izveštaj sa pratećim dokumentima je stigao pred kraj radnog vremena. On je obiman...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.