Izvor: RTS, 31.Jan.2010, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojazna petina stanovništva Srbije

Svaka druga osoba u Srbiji ima višak kilograma, a petina stanovništva ubraja se u gojazne osobe. Lekari preporučuju svakodnevnu fizičku aktivnost od pola sata do 40 minuta i pravilnu ishranu.

U Srbiji svaka druga osoba ima višak kilograma, dok se petina stanovništva ubraja u gojazne osobe. Razlozi za ovu alarmantnu statistiku su fizička neaktivnost i nepravilna ishrana. Stručnjaci upozoravaju da posledice koje nastanu zbog viška kilograma mogu biti veoma ozbiljne.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Loše životne navike i ekonomska situacija ostavljaju posledice i na fizički izgled pa se broj gojaznih u Srbiji povećava iz godine u godinu.

"Muškarci dolaze u teretanu da se zategnu i nabilduju, žene da malo oslabe ili da se zategnu. Potrebno je minimalno tri do četiri meseca vežbanja da bi se video neki napredak", izjavio je fitnes instruktor Nebojša Sofrenović.

Lekari preporučuju svakodnevnu fizičku aktivnost od pola sata do 40 minuta osim toga treba se i pravilno hraniti. Zaboraviti na brzu hranu ali i na tipične srpske obroke.

Nutricionista Ana Todorović rekla je da pravilna ishrana podrazumeva redovnost u ishrani, balans između unete količine hrane i onoga što ćemo potrošiti, a veliki je značaj i voća i povrća u ishrani.

"Moramo napomenuti da naše građanstvo u veoma malim količinama konzumira ribu, uglavnom koristi svinjsko meso", naglasila je Todorović.

Osim lošeg uticaja na samopouzdanje višak kilograma može biti uzrok i veoma ozbiljnih bolesti poput dijabetisa.

Specijalista opšte medicine Mirjana Milić je rekla da gojaznost izaziva kardio-vaskularne poremećaje, komplikacije na gastrointestinalnom traktu, kao i raznorazne hormonalne i imunološke poremećaji i poremećaje na koži.

Osim dijetskog načina ishrane i fizičke aktivnosti u rešavanje problema viška kilograma treba uneti i bihevioralnu terapiju jer je gojaznost često uzrokovana psihološkim faktorima.

Stručnjaci kažu da je za skidanje viška kilograma potrebno makar u pola vremena od onog koliko su se upražnjavale loše navike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.