Godišnjica zločina u Livadicama

Izvor: RTS, 16.Feb.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica zločina u Livadicama

Na današnji dan pre 18 godina u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu. Za zločin niko nije odgovarao! Osumnjičeni Fljorim Ejupi, nakon više godina suđenja, oslobođen je usled nedostatka dokaza. Euleks je zatvorio slučaj.
Pre 18 godina aktivirana je mina na magistralnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << putu u blizini Podujeva. U napadu je na licu mesta poginulo desetoro ljudi, a još dvoje je povredama podleglo kasnije.

Najmlađa žrtva nerasvetljenog zločina u Livadicama bio je dvogodišnji Danilo Cokić. Nastradali su i njegovi roditelji. 
Gordana Đorić koja se nalazila u prvom autobusu koji je usled eksplozije prepolovljen  navodi da su joj slike tragedije i nakon 18 godina sveže.
"Sve one slike koje sam videla tog dana, kad se to desilo, toliko su sveže, jednostavno smatram dok sam živa da neće izbledeti. Strašno je što vinovnici tog događaja nisu pronađeni", navodi Đorićeva.
Među nastradalima je i Mirjana Dragović. Njoj i ostalim poginulima, u Lapljem selu služen je parastos.
"Čini mi se sa godinama da je bol veći. Ja sam rekla, u početku se, valjda, nadate nekoj pravdi, očekujete da se krivci privedu, da se pokaže prstom na njih, a kako godine prolaze ta pravda je sve sporija, i više je i neočekujem. Kosovo i Metohija je postao prostor gde se ne poštuje nikakva civilizacijska pravda, gde se ne poštuje pravda, gde sve može i sve je dozvoljeno", ističe Jelena Dragović.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Međunarodne zajednice i Prištine zahteva da ponovo budu otvorene istrage svih zločina nad srpskim narodom i drugim nealbancima, ističući da dok god to ne bude učinjeno, južna srpska pokrajina će biti utočište i sigurna zona za zlikovce i teroriste.
"Naša je obaveza da ne stanemo dok svi zločini na KiM ne budu rešeni. Jedino tako možemo da imamo sigurnu budućnost, odnosno budućnost na ovim prostorima", navodi Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica.
Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 120-oro i ranjavanje 43-je Srba, koji su bili u autobusu "Niš ekspresa".
Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK. 
U napadu su poginuli – Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kancelarija za KiM: Otvoriti istragu o zločinima nad Srbima i nealbancima

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2019

Danas se navršava 18 godina od bombaškog napada na autobus Niš ekspresa u Livadicama na Kosovu u kojem je poginulo 12, a povređeno 43 Srba, podsetila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ocenjujući da činjenica da počinioci nisu kažnjeni svedoči o "potpunoj nesposobnosti privremenih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

KRVAVE ZADUŠNICE: Masakr Srba pred očima Kfora

Izvor: Mondo, 16.Feb.2019

Danas se navršava 18 godina od napada na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice kod Podujeva u kome je poginulo 12 ljudi, a povređeno je 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu...Napad se dogodio 16. februara 2001. godine, kada je prvi od šest autobusa kojima su raseljeni Srbi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.