Godišnjica stradanja Srba u hrvatskom Bljesku

Izvor: RTS, 22.Apr.2016, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica stradanja Srba u hrvatskom "Bljesku"

Parastosom u Crkvi Svetog Marka i polaganjem venaca u Beogradu obeležena je 21 godina od stradanja Srba u Hrvatskoj vojnoj akciji "Bljesak". Prisutni su zatražili da se odgovorni za taj zločin procesuiraju.
Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" rekla je da porodice ne mogu da zaborave taj dan i da je svima veoma bitno da nađu kosti svojih najmilijih te da ih dostojno sahrane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer to zaslužuje svako.

Istakla je da je poruka i ove godine da se ubrza proces i reše svi nestali slučajevi kao da se više nikada to ne ponovi.
"U akciji 'Bljesak' ubijeno je i nestalo 283 osobe, 57 žena i devetoro dece. Akcija je trajala svega 36 sati", rekla je Đukićeva.
Prema njenim rečima, još se veliki broj vodi kao nestali, a veliki broj je ekshumiran i u Zagrebu čeka na identifikaciju.
Navodeći da je ceo proces usporen, Đukićeva je istakla da mnoge majke neće ni dočekati da slučajevi budu rešeni, a da većina njih živi za dan kada će naći kosti njihovih najmilijih.
Predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da već godinama ponavljaju istu stvar a to je da nema ni optužnice ni prave istrage, iako je bilo nekih pokušaja.
Na pitanje šta očekuje od ove hrvatske vlade, Štrbac je rekao da ne očekuje ništa, osim revitalizacije ustaštva.
"Kada nisu uspeli ovi koji su bili leva opcija, od ovih profašista ne možemo ništa očekivati što se tiče procesuiranja njihovih oružanih snaga", rekao je Štrbac.
Prvog maja 1995. godine hrvatske vojne, paravojne i policijske snage sprovele su akciju "Bljesak" na teritoriji zapadne Slavonije.
Kako je navedeno, za samo 36 sati, proterano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica stradanja Srba u hrvatskom "Bljesku"

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2016

Parastosom u Crkvi Svetog Marka i polaganjem venaca danas je u Beogradu obeležena 21 godina od stradanja Srba u Hrvatskoj vojnoj akciji "Bljesak", gde su prisutni zatražili da se odgovorni za taj zločin procesuiraju...Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" rekla je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"Od profašista u Hrvatskoj ne očekujemo ništa"

Izvor: B92, 22.Apr.2016

Beograd -- Parastosom u crkvi Svetog Marka i polaganjem venaca u Beogradu je obeležena 21 godina od stradanja Srba u Hrvatskoj vojnoj akciji "Bljesak"...Dragana Đukić iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" rekla je da porodice ne mogu da zaborave taj dan i da je svima veoma bitno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.